Holbrooke: Nagyobb éberség talán segített volna megakadályozni 9/11-et

InfoRádió / MTI
2010. október 14. 06:40
Richard Holbrooke szerint a nagyobb éberségre való felhívás segíthetett volna a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok ellen végrehajtott, több mint 3000 halálos áldozatot követelő terrortámadások megakadályozásában.

A tekintélyes amerikai diplomata - aki ma az amerikai elnök afganisztáni és pakisztáni ügyekben illetékes különmegbízottja - egy szerda esti, párizsi előadásában annak a nézetnek adott hangot, hogy ha az amerikai állampolgárokat nagyobb éberségre szólították volna fel, akkor többen figyeltek volna arra, hogy mi történik körülöttük. Holbrooke szerint mindez talán segíthetett volna a terrortámadások megakadályozásában.

A diplomata mindezzel összefüggésben védelmébe vette a Washingtonból kiindult, legutóbbi figyelmeztetéseket a lehetséges terrortámadásokra. Az amerikai külügyminisztérium a többi között Európába utazó állampolgárait figyelmeztette arra, hogy az esetleges terrortámadások miatt tanúsítsanak nagyobb éberséget.

Holbrooke szerint több jel is utalt arra, hogy szükség volt a felhívásra. Ugyanakkor arra emlékeztetett: az amerikai állampolgárokat nem tanácsolták el az utazásoktól, csak figyelmeztették a nagyobb éberség szükségességére. Úgy értékelte, hogy az amerikai kormány helyesen járt el.

Az amerikai figyelmeztetések nyomán több európai országban - köztük Franciaországban és Nagy-Britanniában is - fokozott terrorveszélyre figyelmeztettek.