Testvérgyilkosságra készültek Kim Dzsong Il családjában

InfoRádió / MTI
2010. október 13. 19:00
Az észak-koreai vezető legkisebb fiának és nemrég kijelölt utódjának, Kim Dzsong Unnak az emberei merényletet akartak elkövetni 2009-ben a "kedves vezető" legidősebb fia ellen, de Kína ezt megakadályozta - írta szerdán a Csoszun Ilbo című dél-koreai napilap egy kormányforrásra hivatkozva.

A meg nem nevezett forrás szerint Kim Dzsong Un bizalmasai összeesküvést szőttek arra, hogy megszabaduljanak az apjával összekülönbözött, Kínában élő féltestvértől, Kim Dzsong Namtól, a kínai vezetés azonban óva intette őket attól, hogy bármi hasonló akciót végrehajtsanak a területén.

Az eset a Csoszun Ilbo szerint nyilvánvalóan azután történt, hogy a súlyosan beteg Kim Dzsong Il már eldöntötte, legkisebb fiára hagyományozza a hatalmat.

A 39 éves Kim Dzsong Nam főleg Kínában, illetve Makaón él azóta, hogy elvesztette apja bizalmát, miután 2001-ben Japánban feltartóztatták, amint hamis útlevéllel próbált beutazni a szigetországba.

A szöuli újság úgy tudja, hogy Kim Dzsong Il legidősebb fia közeli kapcsolatban áll több kínai vezető gyermekével, akiket hazájukban csak mint "kis hercegeket" emlegetnek.

"Kim Dzsong Nam nem fog visszatérni Észak-Koreába. Kínában marad" - jegyezte meg a lapnak nyilatkozó kormányforrás.

A dél-koreai titkosszolgálatok nem akarták kommentálni ezeket az információkat.

Egy időben a legidősebb fiút tekintették Kim Dzsong Il valószínű utódjának. Õ azonban múlt szombaton a japán Aszahi TV-nek adott interjújában kijelentette: bár ellenzi a hatalom dinasztikus átadását családja immár harmadik generációjának, nem bánja, hogy hamarosan öccse veheti át a hatalmat, mivel őt nem érdekli ez a lehetőség.

Kim Dzsong Un, az észak-koreai hatalom 27 éves várományosa gyakorlatilag ismeretlen volt a világ számára egészen szeptember végéig, amikor először jelent meg a nyilvánosság előtt az észak-koreai állampárt rendkívüli konferenciáján. Négycsillagos tábornokká nevezték ki, beválasztották a párt központi bizottságába, s a központi katonai bizottság alelnöke lett. A Koreai Munkapárt alapításának 65. évfordulóján, vasárnap tartott katonai díszszemlén pedig már a dísztribünön, apja mellett volt látható.

A világtól hermetikusan elzárt országban még az államalapító Kim Ir Szen kezdte meg a személyi kultusz kiépítését saját maga és fia, Kim Dzsong Il körül, aki 1994-ben került a kommunista rezsim élére.