Az ENSZ is megerősítette, hogy egy magyart raboltak el Szudánban

InfoRádió / MTI
2010. október 8. 16:46
Az ENSZ egyik illetékese is megerősítette pénteken, hogy egy magyar polgári alkalmazottat hurcoltak magukkal szudáni emberrablók előző este Dárfúr tartomány történelmi fővárosában, el-Faserben.

(Az áldozat) magyar állampolgár - mondta a francia hírügynökség kérdésre Kemal Saiki, az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erőinek (MINUAD/UNAMID) kommunikációs főnöke. Az emberrablók által használt gépkocsit - az ENSZ autóját - pénteken megtalálták a városban - tette hozzá.

A négy fegyveres rabló napnyugta után hatolt be az ENSZ-alkalmazottak szállására. Két embert megkötöztek, másik kettőt pedig fegyverrel arra kényszerítettek, hogy velük menjenek. Az egyiküknek mégis sikerült elmenekülni, de a magyar állampolgárságú másik alkalmazottat magukkal hurcolták az ENSZ egyik gépkocsiján.

A Külügyminisztérium megerősítette, hogy egy magyar ENSZ-békefenntartót raboltak el csütörtök este Szudánban.

A tárca az ENSZ Titkárság békefenntartó részlegének tájékoztatása alapján pénteken közölte: október 7-én egy rablótámadásban a szudáni El-Faser városában elrabolták a világszervezet dárfúri békefenntartó missziójának (UNAMID) magyar nemzetiségű tagját, aki egyéni munkavállalóként szolgál a misszióban.

A Magyar Köztársaság kairói nagykövetsége, továbbá a magyar kormány és az illetékes hatóságok felvették a kapcsolatot a helyi szervekkel, és mindent megtesznek azért, hogy a magyar állampolgár minél előbb épségben kiszabaduljon - tartalmazza a Külügyminisztérium közleménye.

Az ENSZ csütörtöki közlése szerint az emberrablás nem sokkal azután történt, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsának küldöttsége Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet vezetésével El-Faser városába érkezett. Négy fegyveres hatolt be egy épületbe, ahol négy ENSZ-alkalmazott volt elszállásolva. Kettejüket összekötözték, míg a másik két békefenntartót egy autóba kényszerítették. Egyiküknek sikerült elmenekülni, a másikat, mint kiderült, a magyar békefenntartót magukkal vitték az emberrablók.