Dél-Korea nagyon aggódik

InfoRádió / MTI
2010. október 6. 11:50
Aggasztóvá vált az észak-koreai nukleáris fenyegetés, különös tekintettel arra, hogy a világtól elszigetelt állam folyamatos erőfeszítéseket tesz atomfegyverei fejlesztésére - idézett szerdán egy dél-koreai kormányzati tisztségviselőt a Dzsungang Ilbo című szöuli napilap.

"Úgy ítéljük meg, hogy Észak-Korea jelenleg teljes erőbedobással folytatja nukleáris programját, beleértve az urán magas szintre dúsítását és a Jongbjon reaktor létesítményeinek helyreállítását" - mondta ki Kim Te Hjo, a dél-koreai elnök nemzeti stratégiáért felelős titkára.

A szakértők többsége szerint az észak-ázsiai ország továbbra sem képes arra, hogy atomrobbanófejet célba juttasson, mert nem tudja az ehhez szükséges méretűre csökkenteni a robbanófejet. Kim ugyanakkor rámutatott, hogy "ha Észak-Korea csökkenteni tudná a nukleáris robbanófejek méretét - ezáltal könnyebben mozgathatóvá téve azokat -, és bevetné azokat egy harcban, az még a pontosságtól függetlenül is hihetetlen nagyságú kárt okozhatna".

A Phenjantól való félelmet most elsősorban az táplálja, hogy egy amerikai privát kutatóintézet a múlt héten jelentette: műholdas felvételekből kiderül, hogy új építkezés vagy földmunkák folynak a Jongbjon atomreaktornál. A washingtoni székhelyű Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) közölte, hogy a helyszínen nehézgépek és építkezéshez használt eszközök vagy kotrógépek láthatók, s a jelek szerint két kisebb épületet emelnek a 2008-ban a külföldi média jelenlétében felrobbantott hűtőtorony közelében.

Két évvel ezelőtt - a hűtőtorony megsemmisítésével - Phenjan még demonstrálni kívánta a nukleáris leszerelés melletti elkötelezettségét, de miután az Egyesült Államok nem vette le a terrorizmust támogató országok listájáról, 2008 decemberében felállt a tárgyalóasztaltól, és felfüggesztette a leszerelést.

Pak Kil Jon észak-koreai külügyminiszter-helyettes a múlt héten azt közölte az ENSZ-ben, hogy országának erősítenie kell nukleáris elrettentő erejét "az amerikai fenyegetéssel szemben". Pak ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Phenjan nem használná nukleáris arzenálját egy másik nemzet megtámadására.