Kit támogat a környezetvédelmi miniszter?

InfoRádió / MTI
2010. október 5. 07:04
A vasárnapi brazíliai elnökválasztás első fordulójának nyertese, a munkáspárti Dilma Rousseff hétfőn közölte, hogy igyekszik elnyerni a harmadik helyen végzett Marina Silva támogatását a második fordulóban.

A munkáspárti Dilma Rousseff, a leköszönő Luiz Inácio Lula da Silva elnök pártfogoltja telefonon gratulált a zöldpárti jelöltnek a vártnál jobb választási eredményéért, és kifejezte reményét, hogy érdekeik egyeznek.

Marina Silva, Lula elnök kormányának volt környezetvédelmi minisztere az első választási forduló nagy meglepetését szolgáltatta azzal, hogy a szavazatok 19,3 százalékát szerezte meg, vagyis jóval többet, mint amennyit a közvélemény-kutatók jósoltak neki. Sok elemző szerint a rá adott szavazatok Dilma Roussefftól vontak el voksokat, ami miatt a munkáspárti jelölt az első fordulóban nem tudta megszerezni az abszolút többséget, és ezért tovább kell folytatnia a küzdelmet legfőbb politikai ellenfelével, a szociáldemokrata José Serrával. Bár Rousseff így is jóval esélyesebb az elnöki poszt elnyerésére, várhatón ennek bebiztosításához Silva híveinek a támogatására is szüksége lesz.

Marina Silva elmondta, hogy Serrától is kapott telefonhívást. Közölte azonban: ő maga egyik politikus mellett sem teszi le a voksot, hiszen ezt nem is teheti meg, mert ebben a kérdésben az őt indító Zöldpárt dönt majd az elkövetkező két hétben.