Tőkés-pártot alapítanának Erdélyben

Infostart
2010. október 4. 14:15
Új erdélyi magyar párt bejegyzéséről döntött a Tőkés László nevével fémjelzett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács választmánya.

"Erdélyben egyre hangsúlyosabb a választói elégedetlenség a két létező magyar párttal szemben. Igény mutatkozik egy olyan politikai párt létrehozására, mely az erdélyi magyarság érdekeit, valamint az autonómiatörekvéseket nem csupán kampányalkalmakkor hangoztatja, hanem ténylegesen is felvállalja." - mondta Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke a Tőkés László vezette szervezet választmányának hétvégi, nagyváradi tanácskozása után. Hozzátette, hogy a pártalapítás ügyében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács november végén tartandó közgyűlésének kell a végső szót kimondania.

Egy afféle Tőkés-párt létrehozását tervezik, amelyik azokat az értékeket állítaná programja középpontjába, amelyeket Tőkés László képvisel immár 20 éve az erdélyi magyar politikában - fejtette ki. Toró úgy vélte, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a hatalom öncélú akarása bűnébe esett, a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Pártnak pedig a jóra való restség róható fel.

A bejelentés az RMDSZ rosszallását vonta maga után. Kelemen Hunor, a szövetség ügyvezető elnöke elhibázott döntésnek nyilvánította a pártalapítást, szerinte az nem szolgálja a romániai magyarság egységét. Olcsó populizmusnak és demagógiának tartotta, hogy a körvonalazódó új párt az autonómia jelszavával kíván elindulni, hiszen - mint fogalmazott - az autonómiáért nem lehet úgy harcolni, hogy nem veszünk részt a jogalkotásban. Megítélése szerint pedig az egység megbomlása a törvényhozásból való kiszoruláshoz vezethet.

A román törvények egyébként meglehetősen nehezen teljesíthető feltételekhez kötik a pártbejegyzést. A kezdeményezőknek legkevesebb 25 ezer támogató aláírását kell összegyűjteniük, és nem elég valamennyi erdélyi megyében támogatókkal rendelkezni, hanem két Erdélyen kívüli megyéből és Bukarestből is legkevesebb hétszáz aláírást kell összegyűjteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást