EP-frakcióvezetőkkel tárgyalt Brüsszelben Orbán Viktor

InfoRádió / MTI
2010. október 4. 17:14
Orbán Viktor, aki a hétfőn kezdődött Európa-Ázsia csúcstalálkozón tartózkodik Brüsszelben, európai parlamenti (EP-) frakcióvezetőkkel folytatott megbeszélést - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

A magyar kormányfő Lothar Biskyvel, az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal EP-képviselőcsoportjának német vezetőjével, valamint Michal Tomasz Kaminskivel, az Európai Konzervatívok és Reformerek lengyel frakcióvezetőjével találkozott.

"A hazánk uniós elnökségére való felkészülést szolgáló találkozókon egyetértés volt abban, hogy Kelet-Európa számára hatalmas lehetőséget jelent az, hogy a lengyel és a magyar EU-elnökségre két egymást követő félévben kerül sor" - olvasható Szijjártó Péter tájékoztatójában.

Magyarország a jövő év első felében, Lengyelország a második félévben adja a soros EU-elnökséget.

A miniszterelnök szóvivője szerint a találkozók résztvevői külön kiemelték a Közép-Európa számára fontos kérdéseket, így a keleti partnerség, a horvát csatlakozás és az európai romastratégia kérdéseit.

Kaminsky EP-képviselői hivatalában az MTI-t arról tájékoztatták, hogy a két politikus jó hangulatú megbeszélésén egyetértés volt abban: az európai integráció mellett szintén szükség van a transzatlanti kapcsolatok fejlesztésére. Lehet "jó európainak" lenni Amerika-barátként is - idézték Kaminsky hivatalában a lengyel EP-képviselő által kifejtetteket. Közlésük szerint Orbán Viktor ezzel összefüggésben utalt arra, hogy az EU új, keleti tagországainak különösen nagy szükségük van az Egyesült Államok által nyújtott biztonsági garanciákra.

Szó volt lengyel közlés szerint a megbeszélésen az EU-ukrán, illetve az EU-orosz viszonyról is. Ezzel kapcsolatban Kaminski hivatalában azt hangsúlyozták, hogy a felek szerint az uniónak törekednie kell az Ukrajnával való együttműködésre, és hogy az EU-országoknak érdekükben áll a demokratikus viszonyok fejlődése Oroszországban.