Mennyiért takarítják a királynő csillárait?

Infostart
2010. október 3. 09:19
Hatalmas összegeket költenek az adófizetők pénzéből a királyi rezidenciák fenntartására Nagy-Britanniában, a legutóbbi beszámoló szerint olyan munkákra mint a csillárok leporolása és a Buckingham-palota mosdóinak felújítása, másfél millió fontot adott ki az udvar.

Újabb összegeket kérnek a Parlamenttől, miközben elhalasztható munkákat végeztetnek óriási összegekért - ezt rója fel az egyik brit lap a királyi udvarnak. A Daily Mail a kiadásokat összefoglaló dokumentumból szemezgetve olyan tételeket emelt ki mint a királyi rezidenciák csillárainak takarítása százezer fontért, azaz 32,6 millió forintért, vagy annak a fémfüggönynek a beszerzése 4,6 millió forintnak megfelelő összegért, amelyet a Buckingham-palota pincéiben őrzött borok védelmére szereltek fel.

Ugyancsak komoly pénz, 808 ezer font (263,5 millió forint) ment el az udvarban dolgozók étkezőjének és pihenőjének felújítására, ahogyan egy privát moziterem átalakítására is, amelyben immár fogadásokat is lehet tartani. Ez utóbbi 458 ezer fontot (149,4 millió forintot) emésztett fel emésztett fel a kulturális tárca által biztosított forrásból.

A másfél millió fontot 2004 és 2006 között költötte el az udvar, éppen abban az időszakban, amikor a Buckingham-palota fenntartásáért felelős illetékesek újabb pénzeket próbáltak szerezni az épületek rekonstrukciójára. Mint mondták, II. Erzsébet London belvárosában álló rezidenciája szétesőben van, ha esik, több helyiségbe vödröket kell kitenni a beázás miatt.

A királyi udvar évente körülbelül 38 millió fontnyi (12,4 milliárd forint) közpénzből gazdálkodik, ebből a legutóbb nyilvánosságra került dokumentumok szerint 7,9 milliót tesznek ki a személyi kiadások, és 15 milliót a működtetés, míg kommunikációs feladatokra négyszázezer font jut.

Az adatok kapcsán megszólalt a Buckingham-palota egyik szóvivője is, aki hangsúlyozta: egy átlagembernek valóban hatalmasnak tűnhetnek az egyes tételek, ám nem szabad elfelejteni, hogy a királyi rezidenciák berendezési tárgyai a nemzeti örökség részét képezik, így ennek megfelelően is kell bánni velük.

Csak néhány napja derült ki, hogy II. Erzsébet korábban állami támogatást kért palotáinak költséghatékonyabb fűtéséhez, kérését azonban az illetékes kormányzati tisztviselő udvariasan visszautasította, azzal az érvvel, hogy az igénylés jóváhagyása nem venné ki jól magát a sajtóban.