Schmitt Pál: Európa bizakodással várja a Horvátország uniós csatlakozását

InfoRádió / MTI
2010. október 1. 19:41
Egész Európa bizakodással várja Horvátország európai uniós csatlakozását, az ország belépése példaértékű lesz az egész térség számára, és reménnyel tölt majd el minden szomszédos országot - jelentette ki Schmitt Pál pénteken Zágrábban, a horvát államfővel folytatott tárgyalásait követő sajtótájékoztatón.

A magyar államfő kétnapos horvátországi látogatásának első napján meghívójával, Ivo Josipoviccsal elsősorban a Horvátország európai csatlakozásához nyújtott magyar támogatásról és Zágráb még megoldandó feladatairól tárgyalt. Délután Luka Bebiccsel, a horvát törvényhozás elnökével találkozott, majd Jadranka Kosor miniszterelnökkel folytatott eszmecserét.

A magyar köztársasági elnök a sajtótájékoztatón kifejtette: jelentős előrehaladást ért el Horvátország az öt évvel ezelőtt kezdődött csatlakozási folyamatban. Bizakodását fejezte ki, hogy a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökség idején, márciusban vagy júniusban - valamelyik csúcstalálkozó idején - "hivatalosan befejeződhetnek a tárgyalások és aláírhatják a csatlakozási szerződést" - jelentette Lendvai Béla, az MTI különtudósítója.

Schmitt Pál a két ország kapcsolatáról szólva úgy fogalmazott, hogy üzenetértéke is van az államfői találkozónak, amely "népeink összetartását és barátságát szimbolizálja". Ugyancsak szimbolikusnak nevezte, hogy Josipovic elnök első útja, beiktatását követően, éppen Magyarországra vezetett.

"Egymásnak nagyon fontos stratégiai partnerei vagyunk, számíthatunk egymásra" - tette hozzá.

Ivo Josipovic úgy üdvözölte a magyar államfőt mint Horvátország nagy barátját, és köszönetét fejezte ki Magyarországnak az uniós csatlakozáshoz nyújtott támogatásáért. Egyben annak a reményének is hangot adott, hogy 2012-re az Európai Unió teljes jogú tagjává válik Horvátország.

A horvát köztársasági elnök nem titkolta, hogy országa "nagyon jól tudja, milyen feladatok várnak még rá, milyen területeken kell határozott és nagy lépéseket tennie". Ide sorolta az igazságügy reformját, a korrupció elleni harcot, a nemzetközi törvényszékkel való együttműködést és a gazdasági struktúraváltást.

Josipovic röviden kitért arra is, hogy magyar partnerével kisebbségi kérdésekről, a kulturális sokszínűségről, fejlesztési kérdésekről és regionális politikákról is eszmecserét folytatott.

Schmitt Pál a horvát vezetőkkel folytatott megbeszélései után elmondta: a közeljövőben három energetikai tárgyú szerződést írhat alá a horvát és a magyar miniszterelnök. Európa minden országának érdeke az energiabeszerzési források bővítése, Horvátországnak és Magyarországnak fontos, hogy minél szorosabbra fűzzék energetikai együttműködésüket. Kölcsönös érdek a gáz- és elektromos vezetékek összekapcsolása, az energiaellátás biztonságosabbá tétele.

Schmitt Pál Jadranka Kosor kormányfőtől kérte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök közeljövőben esedékes horvátországi útján már sort keríthessenek az energetikai tárgyú megállapodások aláírására.