Szovjet módszerekkel tette világvárossá Moszkvát a gátlástalan Luzskov

Infostart
2010. szeptember 28. 18:00
Bizalomvesztés indokával rendeleti úton eltávolította tisztségéből Jurij Luzskov moszkvai polgármestert Dmitrij Medvegyev orosz államfő. Az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai szakértő szerint Oroszországban jön az új oligarchák korszaka, ugyanakkor a teljes moszkvai vezetés leváltása lehetetlen.

Tizennyolc éven át irányította Moszkvát az egykori tehetséges vegyész, Jurij Luzskov, akit hétfőn azonnali hatállyal eltávolított tisztségéből az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev. A politikus, aki Kun Miklós Oroszország-szakértő szerint nem volt tipikus pártmunkás, ez idő alatt nagyon gazdag lett, köszönhetően részben annak, hogy gátlástalanul manipulálta a fővárosban zajló ingatlanügyeket.

A történész emlékeztetett: egy évtizeddel ezelőtt a főpolgármester emberei szabályosan kiverték az ott dolgozókat a Malév Moszkva közepén, értékes területen álló képviseletéről, a magyar követség pedig hiába tiltakozott.

Luzskov maffiózó típusú ember, a helyiek azonban sokat köszönhetnek neki: világvárossá tette Moszkvát. Az utóbbi időben azonban szembekerült Dmitrij Medvegyevvel, aminek nyomán szeptember elején sajtókampány indult ellene.

A leváltott polgármester helyére eddigi általános helyettese, a régi pártmunkás Vlagyimir Reszin került, aki azonban már elmúlt 78 éves, az ő kinevezése tehát nem jelent megoldást.

Kun Miklós szerint az, hogy Jurij Luzskov már nem Moszkva polgármestere, az orosz elnök erősödését jelzi, azt azonban biztosnak tartja a történész, hogy ilyen horderejű döntést Vlagyimir Putyin miniszterelnök nélkül nem hozhatott volna Medvegyev.

A szakértő szerint a Luzskovhoz hasonló politikusok a szovjet idők utolsó oligarchái, akiknek előbb-utóbb háttérbe kell vonulniuk, hogy az újak a helyükre léphessenek. A vegyészből lett politikus szovjet módszerekkel építette a kapitalista Moszkvát, de ez így már nem mehetett tovább - fűzte hozzá.

A történész szerint nem várható, hogy tömegével bocsátják majd el a moszkvai vezetőket. A fiatalok pedig egyébként sem tudnának másképp, jobban dolgozni, mivel a megvesztegetés gyakorlata beágyazódott az orosz történelembe.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást