Kínai nyomás a Nobel-békedíjról döntő bizottságra

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 28. 17:32
Peking politikai nyomásgyakorlással próbálja megakadályozni, hogy Oslóban az idei Nobel-békedíjat kínai másként gondolkodónak ítéljék.

Másfél héttel a kitüntetés odaítélése előtt a norvégiai Nobel-intézet igazgatója, Geir Lundestad az NRK tévécsatorna egyik adásában elmondta, hogy Fu Jing (Fu Ying) kínai külügyminiszter-helyettes nemrég a "norvég-kínai kapcsolatok megromlásával" fenyegetőzött, amennyiben a békedíjat egy kínai ellenzékinek ítélnék oda. Lundestad elmondta, hogy Peking már hasonló eszközöket vetett be 1989-ben is, amikor a dalai láma kapta meg a kitüntetést.

Jonas Gahr Störe norvég külügyminiszter még nyáron számolt be arról, hogy a kínai kommunista párt politikai bizottságának egyik tagja, Ho Kuocsiang (He Guoqiang) júniusi oslói látogatása alkalmával a Nobel-bizottság munkáját feszegette.

Az ázsiai ország polgárai közül a jelöltek listáján szerepel például Liu Hsziapao (Liu Xiabao) író, a kínai PEN Club elnöke, akit még tavaly decemberben ítéltek 11 év börtönre az "államhatalom aláásása" miatt. A díj lehetséges várományosai között van Hu Csia (Hu Jia), AIDS ellen küzdő aktivista, valamint Gao Cseseng (Gao Zhisheng) emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd is.

Az oslói bizottság jövő pénteken, október 8-án hozza majd nyilvánosságra döntését. Tavaly Barack Obama amerikai elnök vehette át a neves kitüntetést, amelyet minden évben annak a szervezetnek vagy személynek ítélnek oda - Alfred Nobel végrendelete szerint - "aki a legtöbbet tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért".