Mézvásár Moszkvában

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 27. 10:59
Cirbolyafenyő, mustár és csalán virágjából készült méz is kapható az idei Moszkvai Mézvásáron, ahol Oroszország 52 régiójának 761 méhésze mutatja be termékeit immár hagyományosan a Caricino műemlékegyüttes melletti területen.

A kis sátrak mindegyikében az asztalon 10-12 fajta mézet kínálnak poharakban: akárki megkóstolhatja kis műanyag pálcák segítségével.

A választék hatalmas: az említettek mellett van akác-, hárs- és málnaméz, számtalan, Magyarországon ismeretlen, vagy legalábbis a szótárakban nem szereplő, számtalan bogyós termésű növény, tök, gesztenye, gyógyfüvek, erdei szamóca virágjából készült, erdei és hegyi, májusi és még sok-sok féle méz.

Érdekes módon minden méznek eltérő az aromája, színe és az állaga minden egyes termelőnél. Egyedül a gesztenyeméz hasonló: egyformán kesernyés, de elő- és utóízei ennek is eltérőek.

Úgy tűnik, Oroszországban nagyon népszerűek az ikrás, sőt, a darabos mézek is.

Minden egyes fajtához kiírták, mely betegségek gyógyszer melletti kezelésére, megelőzésére alkalmasak az egyes fajták: kínálnak külön női és férfi és női betegségeket enyhítő mézeket, de rendszeres fogyasztás esetén a legtöbb fajta jó a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, kezelésére.

A méhészek receptje magas vérnyomásra - csak gyógyszer mellett alkalmazandó -: 50 gramm mézbe két gerezd fokhagymát nyomni, és reggel, étkezés előtt 15 perccel egy teáskanálnyit bevenni.

Az eladók a vásárlókat nem a kikészített pohárkákból, hanem egyenesen a hordókból kínálják, amelyeket szigorúan lefedve tartanak. Kérdésre elmondták: a méz a levegőn oxidálódik, és veszít aromájából.

Oroszországban a méztermelés mezőgazdasági ágazatként a X-XI. században jelent meg, s kutatások szerint a XVI. században már több mint tízmillió tonnányit termeltek. A XVII. században irtani kezdték az erdőket a termőterületek növelése és fakitermelés céljából, és csökkeni kezdett a méztermelés. A XIX. század elején az ipari cukortermelés beindulása és a gyertyagyártás átalakulása aláásta a méz és a méhviasz árát, és a méhcsaládok száma a töredékére esett. A méhészeket 1917 után szövetkezetekbe szervezték, és lassú növekedésnek indult a méhcsaládok száma.

A 90-es években, a rendszerváltás után felújították a mézvásárok hagyományát. Ma Moszkvában több nagy vásárt is tartanak évente, de csak az Orosz Méhészek Országos Szövetsége vállal felelősséget az általa rendezett vásárokon kínált mézek tisztaságáért.

Egy állatorvos azonban elmondta: a különféle betegségek, akárcsak az egész világon, Oroszországban is megtámadják a méheket, és emellett a mézekben sok műtrágya- és egyéb vegyszermaradvány van. Az orosz vásárlókat azonban ez a jelek szerint nem zavarja: tömegesen keresnek fel minden mézvásárt és vásárolnak a termelőktől mézet.