Nyitva az ajtó Teherán előtt

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 23. 06:23
Az Iránnal tárgyaló nagyhatalmak közölték Teheránnal, hogy továbbra is nyitva áll az ajtó iszlám köztársaság előtt vitatott atomprogramjának tisztázására.

Az amerikai, a brit, a francia, az orosz, a kínai és a német külügyminiszter a New York-i ENSZ-közgyűlés keretében kidolgozott közzétett dokumentumban reményét fejezte ki, hogy tárgyalások útján rövidesen megoldást találnak az iráni atomprogram körüli vita rendezésére, és a lehetséges nukleáris fűtőanyagcseréről szóló újabb tárgyalások megkezdésére.

Célunk, hogy folytatódjék az átfogó tárgyalás, amely helyreállítja a nemzetközi közösség bizalmát az iráni atomprogram kizárólagosan békés jellegéről - olvasható a nyilatkozatban.

Az 5+1-es néven ismert országcsoport júniusban egyetértésre jutott az Irán elleni újabb ENSZ-szankciókról. Azóta többször igyekezett rávenni Iránt, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, de hasztalan.

Az országcsoport azzal gyanúsítja Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik, amit Teherán tagad.

Washington üdvözli, hogy Oroszország nem szállít Iránnak Sz-300-asokat

Üdvözölte az Egyesült Államok, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök megtiltotta a korábban megrendelt Sz-300 típusú légvédelmi rakétarendszerek leszállítását Iránnak. Michael Hammer, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője elmondta: Washingtonban nagyon kedvezően fogadták Medvegyev döntését, amely azt mutatja, hogy az orosz-amerikai együttműködés "a világ biztonságának javát szolgálja".

Iráni források szerint Oroszországnak 800 millió dollár értékben kellett volna Sz-300-as rakétakomplexumokat szállítani Irán számára, de a szerződés teljesítését az orosz fél már korábban befagyasztotta.