Ezért vezetheti be az eurót Észtország

Infostart
2010. szeptember 22. 15:32
Január elsejétől vezeti be az eurót Észtország. A balti ország az újonnan csatlakozott tagállamok közül ötödikként veszi át a közös európai fizetőeszközt. Az uniós vezetők a témában rendezett konferencián méltatták Tallinn elmúlt húsz éves teljesítményét, szakértők szerint ugyanakkor könnyebbség volt Észtországnak, hogy 1991-ben tiszta lappal indulhatott.

Szlovénia, Ciprus, Málta és Szlovákia után Észtország lesz az újonnan csatlakozott tagállamok közül az ötödik, a teljes unióban pedig a 17., amelyik bevezeti a közös európai fizetőeszközt.

Tallinn már közvetlenül az EU csatlakozása után belépett az ERM-II-es árfolyam-mechanizmusba, és rögzítette nemzeti valutáját az euróhoz. A májusi bizottsági javaslat után júliusban az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyták, hogy Észtország 2011. január elsejétől vegye át az eurót.

A témában rendezett konferencián Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos további átalakításokat sürgetett. Mint mondta, az euró átvétele még nem jelenti az út végét, elengedhetetlen lesz Észtország számára, hogy a pénzügyi és strukturális átalakításokat az eurozónában is folytassa. A döntés Tallinn felvételéről ráadásul egy komoly jelzés a többi országnak: ha fenntartható, stabil politikát folytatnak, annak komoly eredményei is lesznek - tette hozzá.

Az Európai Központi Bank elnöke arról beszélt, hogy Észtország az 1991-es függetlenedése óta gyors és távolba mutató szociális és gazdasági reformprogramot hajtott végre. Jean-Claude Trichet hosszasan méltatta Tallinnt a szigorú és következetes politikájáért.

Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint Észtország kétségtelenül jó politikát folytatott, de Fóris György korábban felhívta arra a figyelmet, hogy a balti országok tiszta lappal indulhattak a rendszerváltások után, hiszen nem örökölték például a szovjet államadósság arányos részét sem.

Fóris György kifejtette, hogy az országban nincs infláció, sőt inkább deflációról beszélhetünk, a költségvetési hiány tavaly 1,7 százalékon állt, és a válság után sem lesz több az előrejelzések szerint 2,5 százaléknál, a kormány belső adóssága 2009-ben 7,2 százalék volt és idén is csupán 0,3 százalékkal emelkedett. Összehasonlításképpen ez most Magyarországon jóval 70 százalék fölött van.

Észtországban a napokban lakossági tájékoztató kampány indult az euró megismertetéséért, és a kereskedőknek még hónapokig fel kell tüntetniük a régi és az új árakat is a termékeken. Szakértők szerint 2014 előtt nem várható újabb belépő az eurózónába.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást