Élesedik a hangnem Peking és Tokió között

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 22. 19:55
Hiábavalónak nevezte a kínai külügyi szóvivő szerdán azokat a "trükköket", amelyekkel véleménye szerint Tokió meg kívánja téveszteni a világot és a nemzetközi közvéleményt. A szóvivő ezzel arra a japán felvetésre válaszolt, amely magas szintű megbeszéléseket javasolt a két ország között kialakult diplomáciai válság rendezésére.

Csiang Jü legfrissebb nyilatkozatában Kína szuverenitásának súlyos megsértéseként értékelte és botrányosnak nevezte a Kelet-kínai-tengeren a Tiaojü-szigetekhez tartozó vizeken elfogott kínai halászhajó törvénytelen elfogását és Japán ragaszkodását ahhoz, hogy a szigetországban jogi eljárást folytassanak a kínai kapitány ellen.

Csiang újfent leszögezte, hogy a terület ősidők óta Kínához tartozik, országa részéről pedig természetesnek nevezte a történtekre adott válaszokat. Kijelentette: "Japán álokoskodása tarthatatlan". Megismételte: ha Tokió számára valóban fontosak a kétoldalú kapcsolatok, akkor "tegye jóvá a hibáját, és feltétel nélkül engedje el a kapitányt".

Ven Csia-Pao kínai kormányfő New Yorkban, ahol részt vesz az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, ottani kínaiakkal folytatott találkozóján ugyancsak felszólította Japánt a hajóskapitány azonnali és feltétel nélküli szabadon engedésére. Egyben figyelmeztette Tokiót, hogy amennyiben Kína ismételt figyelmeztetései továbbra is süket fülekre találnak, Tokiónak számolnia kell a lehetséges következményekkel.

Szengoku Josito a japán kormány szóvivője egy szerdai tokiói sajtótájékoztatóján azt javasolta, a lehető leghamarabb tartsanak "magas szintű megbeszéléseket" Kínával, hogy enyhítsék a két ország közötti diplomáciai válságot. Peking a kapitány fogva tartásának újabb tíz nappal történő meghosszabbításakor, szeptember 19-én felfüggesztette a tartományi és miniszteri, illetve az e szint feletti cserekapcsolatait Japánnal. Elhangzott az is, hogy New Yorkban nem lesz kínai-japán kormányfői találkozó.