Szobrot állítottak a magyar fejedelemnek Franciaországban

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 18. 15:42
Magyarok és franciák együtt emlékeztek szombaton a Rákóczi-féle szabadságharcra és annak vezetőjére a franciaországi Yerres-ben: II. Rákóczi Ferenc halálának 275. évfordulóján a fejedelem mellszobrát Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára avatta fel a Párizshoz közeli kisváros Rákóczi terén.

A bronzból készült alkotást Borsi Antal sárospataki szobrászművész készítette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat kezdeményezésére, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének támogatásával. A mellszobor posztamensébe egy szívalak van belevésve, alatta pedig a "Nagyságos fejedelem, legyen akaratod szerint" olvasható franciául és magyarul.

A Párizstól 23 kilométerre található Yerres-ben töltötte Rákóczi franciaországi emigrációjának utolsó két évét 1715 és 1717 között. Törökországban bekövetkezett halála után, végakaratárának megfelelően, az itteni kolostorban helyezték szívét örök nyugalomra.

A fejedelem szívét tartalmazó aranyszelencének később, a történelem viharaiban nyoma veszett, Yerres lakói azonban a mai napig őrzik a magyar történelem emblematikus alakjának emlékét, s minden évben megemlékeznek Rákócziról.

A szoboravatást követően a helyi önkormányzat és a párizsi Magyar Ház több évtizede hagyományosnak számító nagyszabású ünnepségén a résztvevők - a Magyarországról érkezett delegáció tagjaival együtt - megkoszorúzták a fejedelem tiszteletére 1937-ben a magyar állam által a francia kisvárosnak adományozott emlékoszlopot (Csáky József szobrászművész alkotása).

A város büszkeségének számító obeliszk 1978 óta áll a Rákóczi nevét viselő téren, ahol valamikor a magyar szabadságharc vezetőjének menedékhelyet biztosító kamalduliak kolostora emelkedett. Az emlékoszlop elé került a fejedelem mellszobra.

Az elmúlt évtizedek során a megemlékezők nem láthatták magát Rákóczi Ferencet, a most felavatott alkotás viszont művészi módon szimbolizálja a fejedelem arcmását és szívét, amellyel szimbolikusan beteljesült a végakarata - hangsúlyozta avatóbeszédében Halász János.

Az államtitkár "a magyar szabadságvágy emblematikus alakjának" nevezte II. Rákóczi Ferencet, aki a Habsburg birodalom elleni első jelentős küzdelem vezetője volt. "A francia néphez hasonlóan a magyar nép sem tudta soha elfogadni a szolgaságot, az elnyomatást" - emelte ki az államtitkár.

A két ország közös történelme fontos mozzanataként jelölte meg, hogy XIV. Lajos király szövetségese volt II. Rákóczi Ferenc fejedelemnek, aki a nyolc évig tartó magyar szabadságharc leverése után a Napkirály meghívására érkezett 1713-ban Franciaországba.

A katonai szertartással kísért koszorúzást megelőzően a yerres-i Saint Honest templomban II. Rákóczi Ferenc fejedelem tiszteletére mutattak be misét.

A megemlékezést magyar folklór program kísére, amelyben fellépett a Hegyalja Népi Együttes, valamint Nagy Csaba tárogató művész.