A vallás visszaszorulása ellen emelt szót londoni beszédében a pápa

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 17. 19:31
A vallásos hit "marginalizálódásának" veszélyére hívta fel a figyelmet péntek esti londoni beszédében XVI. Benedek pápa, aki ugyanakkor hosszasan méltatta a brit parlamenti demokrácia erényeit, azt, hogy a brit parlamentarizmus rendszere hatékony akadálya "a túlzott hatalmi törekvéseknek".

A katolikus egyházfő, aki állami látogatáson tartózkodik Nagy-Britanniában, a londoni parlament legősibb épületében, a XI. században emelt Westminster Hallban a brit közélet kétezer meghívott képviselője előtt fejtette ki álláspontját a társadalomban, a politikában és a gazdaságban szükséges erkölcsi normákról.

Kijelentette: a vallás - elsősorban is a kereszténység - az egész világon egyre inkább visszaszorulóban van, a vallást sokan "el akarják némítani, vagy legalábbis teljes mértékben a privát szférába száműznék". Ennek jelei közé sorolta, hogy sok helyen "még a karácsony nyilvános megünneplését sem nézik jó szemmel ... azzal a megkérdőjelezhető érvvel, hogy ez a más vallásúakat, vagy a nem hívőket sértené".