Sarkozy: Franciaország folytatja az illegális táborok felszámolását

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 16. 19:04
Franciaországban folytatódik az illegális táborok felszámolása, bármilyen származású emberek lakják is azokat - jelentette ki Nicolas Sarkozy elnök Brüsszelben.

Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját követően az államfő úgy nyilatkozott, országa vezetésére sokkolóan hatott az alapjogi EU-biztos nyilatkozata, amelyben Viviane Reding egyszerre említette a második világháborút és a romák mostani kitoloncolását.

Megerősítette, hogy Franciaország közbiztonsági megfontolásokból cselekedett, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság európai szintű javaslatokat készít a romák helyzetének témájában.

"Európa nem hunyhat szemet az illegális táborok fölött" - fogalmazott.

A találkozó után az uniós kormányfői tanácsot elnöklő Herman Van Rompuy bejelentette, hogy a romák helyzetével kapcsolatos európai uniós stratégia napirendre kerül az állam- és kormányfők egyik következő találkozóján.

Más résztvevőkhöz hasonlóan hangoztatta ugyanakkor annak fontosságát, hogy a központi uniós intézményeknek és a tagországoknak kölcsönös tiszteletet kell tanúsítaniuk egymás iránt. A témáról folytatott eszmecsere következtetéseit levonva leszögezte, hogy minden tagállamnak joga és kötelessége alkalmazni saját törvényeit a jogállami kereteken belül, az Európai Bizottságnak pedig ugyancsak joga és kötelessége, hogy felügyelje az uniós szabályok - köztük a megkülönböztetés-mentesség és a személyek szabad mozgásának - betartását.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke megerősítette, hogy testülete továbbra is fellép a diszkrimináció minden formája ellen az unióban.

Az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki Barroso testülete és Párizs között. Pierre Lellouche, az uniós ügyekért felelős francia államtitkár hétfőn kijelentette, hogy a francia kormány "nem kér az unió kioktatásából", ráadásul kétségbe vonta, hogy a bizottság feladata lenne az uniós szabályok betartásának ellenőrzése. Szerdán hangzott el Reding bejelentése, amelyet Sarkozy már úgy értelmezett, hogy a luxemburgi biztos párhuzamot vont a második világháborús deportálások és a romák mostani kitoloncolása között. Sarkozy később - mások beszámolója szerint - azt javasolta Redingnek, hogy fogadjon be cigányokat saját hazájában, Luxemburgban .

A francia elnök - a csütörtöki csúcstalálkozó résztvevőinek beszámolója szerint - Brüsszelben éles szóváltásba keveredett a témáról Barrosóval is.

A csúcstalálkozó idején nyilatkozva mások mellett Jerzy Buzek európai parlamenti elnök, valamint az EU soros elnökségét betöltő Belgium kormányfője, Yves Leterme is úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben kell tartani a bizottság megbízatását az uniós jog betartásának felügyeletére.

Közvetetten elhatárolták ugyanakkor magukat Reding második világháborúra tett utalásától - mint ahogy tette ezt előző nap maga Barroso is. Angela Merkel német kancellár is kifogásolta a luxemburgi biztos "szóhasználatát és hangnemét", ugyanakkor hangsúlyozta az uniós intézmények tisztelésének fontosságát is.