Szétvertek egy ellenzéki tüntetést Moszkvában

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 12. 18:45
Moszkvában a polgármesteri hivatal közelében vasárnap este ismét ellenzéki tüntetők gyűltek össze, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a városvezetés és a kormány tevékenységével: a rendőrség jó előre rácsokkal zárta le a nem engedélyezett megmozdulás tervezett színhelyét, majd a gyülekezők közül 21 főt előállítottak, a többieket kiszorították a környékről.

A tüntetést az ellenzék a Harag napja jelszóval rendezi meg időről időre: márciusban, júniusban és augusztusban volt idén hasonló, de egyiket sem engedélyezték, és mindegyiket szétverték.

A Harag Napjának résztvevői egyebek között azért is tüntetnek a város vezetése ellen, mert az ellenzék már két éve nem kap engedélyt, hogy némely megmozdulását a város szívében tartsa. Emellett követelik, hogy Moszkva polgármesterét ismét válasszák, s ne kinevezzék.

Vasárnap Szentpéterváron is volt Harag Napja: az alig mintegy 50 résztvevő a város vezetésének leváltását és a városépítési tervek, valamint a pénzügyek felülvizsgálatát követelte.

A szentpétervári megmozdulást a hatóságok engedélyezték - bár nem ott, ahol a szervezők akarták -, s ezért a tüntetés békésen zajlott le, senkit nem állítottak elő.