Karzai: "a terrorizmus forrására és bölcsőjére" kell összpontosítani

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 12. 11:58
A terrorellenes harc folytatóinak "a terrorizmus forrására és bölcsőjére" kell összpontosítaniuk - jelentette ki Hamid Karzai afgán elnök a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli merényletek évfordulóján, egyértelműen Pakisztánra célozva.

A szombat este kiadott közleményben az államfő hangsúlyozta, hogy nem az ő országa a terrorizmus forrása, s utalt az ártatlan afgánokra, a korábban uralkodó tálibok ellen 2001 vége óta folyó harc áldozataira. Kormánya szolidaritásáról biztosította ugyanakkor az amerikai "családokat, nemzetet és kormányt, valamint a terrorizmus összes áldozatát mindezekben az években".

Karzai és más afgán vezetők az utóbbi időben nyíltan a tálib vezetők menedékhelyeként emlegették Pakisztánt. Augusztus végén az elnök James Mattis amerikai NATO-tábornokot fogadva arról beszélt, hogy a terrorizmussal nem lehet leszámolni, ha nem pusztítják el a határon túli terroristatáborokat - célozva ezzel arra, hogy a tálibok megvetették lábukat a szomszédos Pakisztánban.

A tálibok a szeptember 11-i évforduló alkalmából kiadott közleményükben úgy vélekedtek, hogy az Egyesült Államok elvesztette minden esélyét az afganisztáni béketeremtésre, s nincs más választása, mint feltétel nélkül kivonulni az országból.