Felfüggesztették a megkövezésre ítélt iráni nő büntetését

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 8. 16:53
Az iráni hatóságok felfüggesztették a házasságtörés és gyilkosság miatt megkövezésre ítélt iráni nő büntetését.

"A házasságtörés vádja felülvizsgálatra kerül, s egyelőre pedig leállítottuk a végrehajtást" - jelentette be az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Az iráni bejelentést megelőzően, kedden José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a büntetést kimondhatatlanul barbárnak tartja. Az ítélet komoly felháborodást keltett számos nyugati országban, amit többek között az is mutat, hogy Európai Parlament szerdán 658-1 arányban szavazta meg a Teheránt ebben az ügyben elítélő indítványt.

A nemzetközi nyomásra reagálva az iráni külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta az Egyesült Államokat: az ügyet a nukleáris program körüli politikai játszma részeként arra használták fel, hogy tovább rontsák az Iránról kialakult képet.

Szakine Mohammadi Astianit 2006-ban ítélték halálra házasságtörésért - amely főbenjáró bűnnek számít az iszlám államban -, és férje meggyilkolásában való bűnrészességért. Az elmúlt hetekben plusz testi fenyítésként 99 korbácsütést is kiszabtak a nőre, mivel az iráni hatóságok szerint megjelent róla egy kendőzetlen arcú kép a brit The Times napilapban. Hétfőn felröppent a hír, hogy ezt az utóbbi ítéletet már végre is hajtották, azonban egy iráni jogvédő szerdán találkozott a börtönben Astianival, aki tagadta, hogy megkínozták volna.

Az iráni média értesülései szerint a megkövezés végrehajtását felfüggesztették ugyan, de lehet, hogy csak a büntetés módján változtatnak majd, és végül kötél általi halálra ítélik Astianit.

Irán Kína után a második legtöbb kivégzést végrehajtó állam az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint. Gyilkosságot, házasságtörést, megerőszakolást, fegyveres rablást, hithagyást és drogkereskedelmet is lehet halállal büntetni a közép-keleti országban.