Kisebbségi kormány alakul Ausztráliában két független képviselő támogatásával

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 7. 09:24
isebbségi kormány alakulhat Ausztráliában Julia Gillard eddigi munkáspárti miniszterelnökkel az élén, miután két független képviselő úgy döntött, hogy támogatni fogja kabinetjét.

A független képviselők közül kettő, Tony Windsor és Robb Oakeshott kedden bejelentette, hogy támogatni fogja a Gillard vezette kormányt, amely így 76 fővel szűk többségre támaszkodhat a 150 tagú képviselőházban, nincs szükség újabb választási fordulóra, s Gillard egy második hároméves időszakra is kormányt alakíthat.

Az augusztus 21-én tartott parlamenti választásokon - hetven év óta először - a két nagy politikai tömörülés, a Julia Gillard vezette Munkáspárt, illetve a Tony Abbot vezette konzervatív-liberális koalíció sem szerezte meg a kormányalakításhoz szükséges 76 mandátumot. Abbott koalíciója 73 helyet szerzett, és melléjük is állt egy független képviselő, Bob Katter.

A 48 éves Gillard júniusban váltotta fel Kevin Ruddot a Munkáspárt élén és így automatikusan a miniszterelnöki poszton is, miután az utóbbi elvesztette párton belüli támogatásának jelentős részét, és a párt népszerűsége április óta zuhanórepülésben csökkent.

Újabb hivatali ideje alatt az eddigi kormányfő - az ország első női miniszterelnöke - tovább viheti azokat a terveit, hogy 30 százalékos adót vet ki a vasérc- és szénbányászat profitjaira, s Ausztrália legnagyobb környezetszennyezőivel fizettet a széngázkibocsátásért.

A parlamentben tartott sajtóértekezletén Julia Gillard azt hangoztatta, hogy pártja stabil, hatékony és biztonságos kormányzásra törekszik a következő három évben.