Újabb olajfúró torony robbant fel a Mexikói-öbölben - videóval

Infostart
2010. szeptember 2. 17:51
Újabb olajfúró torony robbant fel és gyulladt ki a Mexikói öbölben. Az első jelentések szerin tizenhárom munkás a tengerbe zuhant, de kimentették, és kórházba szállították őket - jelentette a CNN.

A parti őrség arról tájékoztatott, hogy közép-európai idő szerint csütörtökön 15 óra 30-kor, a louisianai partvidéktől 140 kilométerre délre, az áprilisi, jelentős olajszennyezést okozó szerencsétlenség helyszínétől nyugatra robbant fel egy olajfúró torony a Mexikói-öbölben.

A New Orleans-i és a hustoni mentőalakulatok indultak a helyszínre a riasztás után, összesen kilenc helikopterrel. Emellett két másik repülőgép, illetve két speciális naszád is az égő toronyhoz sietett.

A CNN értesülése szerint a baleset nyomán nem ömlik olaj a tengerbe. A parti őrség képviselője, Bill Colclough arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy még nem tudják, vannak-e robbanásnak a tűzön kívül egyéb környezetszennyező következményei, és a baleset okának kiderítése is folyamatban van.

A jelentések tizenhárom vízbe zuhant emberről szólnak, közülük egy munkás eltűnt, de végül őt is megtalálták.  A sérülteket a Terrebone egészségügyi központba szállították.

Az első hírek szerint robbanás történt a platformon. A tulajdonos szóvivője viszont azt mondta, hogy a tűz a felső szinteken, a lakórészeknél keletkezhetett. A CNN-nek nyilatkozó egyik szakértő nem tartja kizártnak, hogy gáz robbanhatott.

A létesítmény tulajdonosa szerint eloltották a tüzet. Bobby Jindal, Louisiana kormányzója azonban óvatosságra intett. Mint mondta: a BP tornyának felrobbanásakor sem észleltek először nagyobb szivárgást.
A Mariner Energy bejelentett, hogy a platformon nem folyt kitermelés a robbanás vagy tűz keletkezésének pillanatában, hanem karbantartást végeztek. Állítják, hogy mind a hét, a platformhoz tartozó kutat lezárták.
Nézze meg a CNN videóját a helyszínről!

Az olajfúró torony a Mariner Energy nevű cég tulajdonában van. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a vállalat valóban nem végzett-e olyan mélytengeri fúrást, mint az április 20-án felrobban Deepwater Horizon.

A Mariner Energy honlapja szerint a Vermilion Oil Rig 450 láb (150 méter) mélyről termel ki nyersolajat és gázt.  "A nagy kockázatú projekt magas hozam lehetőségét ígéri a részvényeseknek" - áll a cég ismertetőjében.

Emlékezetes: a British Petroleum olajfúró platformja, a Deepwater Horizon 2010 április 20-án robbant fel, majd két nappal később el is süllyedt. Tizenegy munkás életét vesztette. Ez volt a legsúlyosabb természeti katasztrófa az Egyesült Államok történetében.

Azóta 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) kőolaj ömlött a tengerbe, súlyosan veszélyeztetve öt part menti amerikai állam élővilágát. Az olajszivárgás megakadályozására és a következmények elhárítására 6,2 milliárd dollárt fordítottak.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sigmond Árpád összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást