Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elkezdődött a visszaszámlás: mentik a chilei bányászokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött az egész ország által várt akció Chilében a mélyben rekedt bányászok felszínre hozatalára - jelentették kedd hajnalban a hírügynökségek. Az első beszámolók szerint a mentési munkálatokkal megbízott Codelco nevű bányaipari cég nekilátott a munkának: 66 centiméter átmérőjű alagúton keresztül próbálják meg a bányászokat kimenteni.

A fúrási munkálatok első szakaszát egy különleges ausztrál fúróberendezéssel végzik. Értesülések szerint a szóban forgó fúrófej az első 15 méterrel birkózik csak meg, majd annak szerepét egy hasonló, de Németországból érkezett fúró, illetve a hozzá tartozó, ugyancsak német motor veszi át.

Mindez közvetve megerősíti azokat a korábbi értesüléseket, amelyek szerint az augusztus 5-én az Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában, 700 méteres mélységben rekedt 33 bányász mentése legkevesebb 100 napig is eltarthat, mivel a szóban forgó alagút fúrása ennyi időt vehet igénybe. A mentési munkálatokat nehezíti, hogy a kőzet állaga nem stabil, ezért az illetékeseknek rendkívül óvatosan kell eljárniuk.

Laurence Golborne chilei bányaügyi miniszter ezzel összefüggésben kijelentette, hogy a Strata 950 típusú fúróberendezés naponta átlagban mintegy 8-15 métert haladhat előre.

Közben folyik a felelősök keresése, illetve azoknak a felelősségre vonása, akiknek mulasztása, illetve hibás döntése hozzájárulhatott a történtekhez. Hétfőn lemondott az egészségügyi minisztérium atacamai regionális képviselője, aki júliusban engedélyezte a San José-i bánya újra megnyitását. Azt ugyanis egy szerencsétlenség miatt korábban lezárták, és a megnyitás engedélyezése szakértők szerint elhamarkodott volt.

Döntés született arról is, hogy különösen az érintett térségben valamennyi bánya biztonsági állapotát ellenőrzik.