Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiderült, hogyan maradhatott tíz évig hatalmon Tony Blair

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
George Bush miatt maradt olyan hosszú ideig a miniszterelnöki székben Tony Blair, mivel a korábbi amerikai elnöknek \"komoly kétségei\" voltak Gordon Brown alkalmasságát illetően.

Tony Blairt 1997-ben választották meg Nagy-Britannia miniszterelnökévé, és egészen 2007-ig maradt a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 lakója. A Daily Mail cikke szerint nem véletlen, hogy Blair nem adta át a hatalmat párttársának, az akkori pénzügyminiszternek, ugyanis George Bush nem látta volna szívesen Gordon Brownt kormányfőként.

A Fehér Ház 2006-ban állítólag arra figyelmeztetett, hogy "sok probléma" lehet, ha együtt kellene dolgozni Brownnal. Még ebben az évben Blair bejelentette, hogy 2008-ig (vagyis az amerikai elnökválasztás évéig) marad miniszterelnök.

A brit Munkáspártban azonban a Gordon Brownt támogató csoport puccsot hajtott vége Blair ellen, aki már 2007 júliusában arra kényszerült, hogy átadja a hatalmat Brownnak, akit arra figyelmeztetett: legyen kevésbé konfrontatív a vezető amerikai politikusokkal.

Az új brit kormányfő azonban nem fogadta meg a tanácsot, mert a kiszivárgott hírek szerint Brown első találkozója Bushsal "goromba és konfrontatív" volt. "Miután Gordon találkozott Condoleezza Rice-szal, az akkori amerikai külügyminiszter panaszkodott a Fehér Háznak a kormányfő viselkedése miatt" - nyilatkozta az egyik munkáspárti politikus, aki hozzátette: a Downing Street folyamatosan kapta az üzeneteket Washingtonból Blair lemondása előtt, hogy komoly kétségek vannak Gordon Brown hatalomátvételével kapcsolatban.