Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elraboltak két orosz pilótát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elraboltak két orosz pilótát a Szudán nyugati részén fekvő, polgárháború sújtotta Dárfúr tartományban - erősítette meg hétfőn a szudáni hadsereg szóvivője.

Szavarmi Háled Szaad tájékoztatása szerint egy kisebb fegyveres csoport emberei a két oroszt Nyala város egyik negyedéből ragadták el. A hatóságok a városból kivezető összes utat lezárták. Az emberrablás vasárnap este történt. A pilóták a Badr magán légitársaság alkalmazásában álltak.

Abdel Hamid Kasa, a terület déli részének kormányzója elmondta, hogy nincsenek híreik sem a túszejtők kilétéről, sem az elraboltakról. Két héten belül ez már a második eset, hogy külföldieket ejtenek túszul Dárfúrban.

Augusztus 14-én az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erőit tömörítő MINUAD két jordániai békefenntartóját rabolták el, akiket azonban néhány nappal később szabadon engedtek. Akkor ejtették túszul őket, amikor két jordániai tiszttársukkal Nyalában jártak. Három fegyveres állította meg autójukat, és kiszállásra kényszerítette a bent ülőket.

Az emberrablás a településnek ugyanabban a övezetében történt, ahol idén júniusban túszul ejtették a Technisches Hilfswerk német segélyszervezet két munkatársát. A németek közel egy hónap múlva szabadultak ki.

Dárfúrban 2003 óta dúl polgárháború. A térségben tizenkilenc külföldit - beleértve a mostani két oroszt - raboltak el azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság tavaly elfogatóparancsot adott ki Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök ellen emberiességi és háborús bűncselekmények címén. A túszok egy májusban elrabolt amerikai nő kivételével épségben kiszabadultak.