eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma

A mongol kormány kitelepült a Góbi-sivatagba

A Góbi-sivatagban tartott kihelyezett ülést a mongol kormány, hogy ráirányítsa a figyelmet az éghajlatváltozás káros hatásaira.

A kabinet 12 tagja rekkenő hőségben tartotta meg a kihelyezett kormányülést Dél-Góbi tartományban, a sivatag egyik homokos völgyében, mintegy 670 kilométerrel délre a fővárostól, Ulánbátortól.

Az öltönyös-nyakkendős miniszterek 15 órás utazás után, terepjárókkal érkeztek a helyszínre, ahol előzőleg "Mentsd meg a bolygónkat" feliratú baseball-sapkás kormányilletékesek helyezték el számukra a hosszú tárgyalóasztalokat és a székeket a sivatag aranyló homokján, s kitűzték a mongol zászlót is.

A kormánytagok a klímaváltozásról cseréltek eszmét. Szühbátarín Batbold miniszterelnök az egyórás megbeszélésen ecsetelte, hogy milyen káros hatással van az éghajlatváltozás Mongóliára. Példának hozta fel az utóbbi évtizedek legkeményebb telét, amelynek során elpusztult a lábas jószágok mintegy ötöde.

Az ulánbátori kormány az általános felmelegedést teszi felelőssé azért, hogy kevesebb a csapadék, a magasabb átlaghőmérséklet miatt kiszáradnak a folyók és elolvadnak a magas hegyek hósapkái, egyre gyakoribbak a természeti katasztrófák és a szárazságok.

Ganszuk Luumed környezetvédelmi és idegenforgalmi miniszter szerint az általános felmelegedés veszélybe sodorta a hagyományos mongol pásztorkodó életformát, mivel a változó klíma fokozza az elsivatagosodás folyamatát, amely jelenleg az ország területének mintegy 70 százalékát érinti.

Tavaly decemberben a nepáli kormány a Mount Everest lábánál egy több mint ötezer méter magas fennsíkon ülésezett, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásnak a gleccserekre gyakorolt káros hatására. Két hónappal korábban pedig a Maldív-szigeteki kormány tartott víz alatti ülést, hogy a tengerszint fenyegető emelkedésére figyelmeztessen.

A Maldív-szigetek egyike a leginkább érintett országoknak, hiszen területének 80 százaléka egy méternél alacsonyabban fekszik, és legmagasabb pontja is mindössze 2,3 méteres: így az Indiai-óceánban fekvő turistaparadicsom méltán elmondhatja magáról, hogy legmagasabb pontja a legalacsonyabb a világon.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×