eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Öt évig nem csökken az adóterhelés Nagy-Britanniában

A következő parlamenti választásokig, vagyis legalább öt évig nincs mód az általános adóteher érdemi csökkentésére Nagy-Britanniában - mondta vasárnap megjelent nyilatkozatában a brit pénzügyminiszter-helyettes.

Danny Alexander, aki a konzervatív-liberális kormánykoalícióban a Liberális Demokratákat képviseli a pénzügyminisztériumban, és a súlyos államháztartási hiány csökkentési programjának kidolgozásáért felelős, a The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lapnak kijelentette: az adótehernek "meglehetősen hosszú ideig" a jelenlegi szinten kell maradnia, mert ez szükséges az ország pénzügyeinek rendbetételéhez.

A lap szerint - jóllehet a legalacsonyabb jövedelműek adócsökkentésének tervei már elkészültek - a pénzügyminiszter-helyettes nyilatkozatából az következik, hogy a középosztály legalább 2015-ig nem reménykedhet adócsökkentésben.

A májusi választásokon hatalomra került konzervatív-liberális koalíció a gazdaság és a költségvetés állapotának átvizsgálása után, június végén soron kívüli költségvetést terjesztett be, amely igen lendületes konszolidációs programot tartalmaz. Ennek fő célkitűzése, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államháztartási hiány a jelenlegi, 2010-2011-es pénzügyi évre várt 10,1 százalékról 2015-2016-ra alig 1,1 százalékra csökkenjen.

A költségvetés elsődleges jelentőségű intézkedései között van a fő áfakulcs felemelése 17,5 százalékról 20 százalékra a jövő évtől, különadó kivetése a Nagy-Britanniában működő bankokra szintén 2011-től, az évi 21 ezer fontnál (hétmillió forintnál) többet kereső közalkalmazottak bérének befagyasztása két évre, és az állami nyugdíjjogosultság alsó korhatárának gyorsított ütemű felemelése 66 évre.

George Osborne konzervatív párti pénzügyminiszter a "vészköltségvetést" ismertetve a londoni alsóházban kijelentette: az egyes szaktárcáknak kiadásaik átlagosan 25 százalékos visszafogására kell felkészülniük.

Osborne néhány hete a Financial Timesnak azt mondta, hogy az új kormány "különböző szekrényekben mindenféle csontvázakra lel", mivel a Munkáspárt vezette előző kormány "borzalmas közfinanszírozási helyzetben" hagyta utódjára az országot.

A brit gazdaság élénkítésére és a bankok megmentésére fordított csillagászati összegek békeidőben valóban soha nem mért szintre, a hazai össztermék 11 százaléka fölé duzzasztották a márciussal zárult előző pénzügyi évben a brit államháztartási hiányt. Ez messze a legmagasabb deficit volt a hét vezető ipari hatalom (G7) országcsoportján belül.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×