eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megrázó videófelvétel a mélyben rekedt bányászokról - nézze meg!

A chilei állami televízió helyi idő szerint csütörtök este egy videofelvételt közölt az augusztus 5-én 700 méteres mélységben rekedt bányászokról, akikkel múlt vasárnap sikerült először kapcsolatot létesíteni. A képsorokat a föld mélyére egy szűk furaton keresztül lejuttatott kamerával rögzítette az egyik bányász.

A felvételeken a sovány és szakállas vájárok jókedvűnek tűnnek. Egyikőjük bemutatja azokat a felszereléseket - egy kis szekrényt, polcot, asztalt és az ivóvíz tárolására alkalmas eszközt -, amelyek odalent a rendelkezésükre állnak.


"Idelent mindent jól megszerveztünk. Ez az a hely" - mondja egyikőjük a menedéket nyújtó, mintegy ötven négyzetméteres helyiségről - "ahol elütjük az időt, minden nap összegyűlünk és tervezgetünk. Itt imádkozunk. Van egy dominónk is" - mutat rá az asztalon lévő játékra.

"Sok szakértő is van itt velünk, akik segíteni tudnak önöknek a mentési munkálatokban" - magyarázza az egyik bányász. A felvétel végén pedig nagy lelkesedéssel, karöltve éneklik a himnuszt, és együtt kiáltják: "Éljen Chile, és éljenek a bányászok!"

Az Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában rekedt 33 bányász mentése előreláthatólag 100 napig is eltarthat, mivel kiszabadításukhoz egy 66 centiméter átmérőjű alagutat kell fúrni. A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a föld állaga nem stabil.

A bányatulajdonos San Esteban chilei cég azonban minden felelősséget hárít magáról, és nem tett még semmit a bányászok helyzetének javítása érdekében, mivel állítólag megfelelő eszköze és pénze sincs a mentési munkálatokra.

A vájárok megmentéséhez szükséges alagút fúrását így az állami Nemzeti Bányaipari Vállalat végzi majd 1,7 millió dolláros költségen. A chilei kormány a NASA-tól is segítséget kért, mivel a mélyben rekedt bányászok helyzete összehasonlítható a hónapokig űrállomásokon tartózkodó asztronautákéval. Az amerikai űrkutatási hivatal szakértői várhatóan jövő hét elején érkeznek meg a szerencsétlenség helyszínére.

Közben csütörtökön az egyik mélyben rekedt munkás családja pert indított a bányatulajdonos cég, valamint az állami tulajdonban lévő Nemzeti Földtani és Bányászati Szolgálat (Sernageomin) ellen.

Ez utóbbi kormányzati hivatal felel többek között a bányabiztonsági szabályozásért. A chilei igazságszolgáltatás a San Esteban tulajdonosait, Alejandro Bohnt és Marcelo Kemenyt felszólította arra, hogy a vállalat pénzéből különítsenek el 1,8 millió dollárt a várható kártérítési perekre.

A San Esteban ügyvédei ugyanakkor a hét elején azt nyilatkozták, hogy a San José-i bánya beomlása, és így a bevételek kiesése miatt a vállalat csődközeli állapotba került.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×