Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megrázó videófelvétel a mélyben rekedt bányászokról - nézze meg!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A chilei állami televízió helyi idő szerint csütörtök este egy videofelvételt közölt az augusztus 5-én 700 méteres mélységben rekedt bányászokról, akikkel múlt vasárnap sikerült először kapcsolatot létesíteni. A képsorokat a föld mélyére egy szűk furaton keresztül lejuttatott kamerával rögzítette az egyik bányász.

A felvételeken a sovány és szakállas vájárok jókedvűnek tűnnek. Egyikőjük bemutatja azokat a felszereléseket - egy kis szekrényt, polcot, asztalt és az ivóvíz tárolására alkalmas eszközt -, amelyek odalent a rendelkezésükre állnak.


"Idelent mindent jól megszerveztünk. Ez az a hely" - mondja egyikőjük a menedéket nyújtó, mintegy ötven négyzetméteres helyiségről - "ahol elütjük az időt, minden nap összegyűlünk és tervezgetünk. Itt imádkozunk. Van egy dominónk is" - mutat rá az asztalon lévő játékra.

"Sok szakértő is van itt velünk, akik segíteni tudnak önöknek a mentési munkálatokban" - magyarázza az egyik bányász. A felvétel végén pedig nagy lelkesedéssel, karöltve éneklik a himnuszt, és együtt kiáltják: "Éljen Chile, és éljenek a bányászok!"

Az Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában rekedt 33 bányász mentése előreláthatólag 100 napig is eltarthat, mivel kiszabadításukhoz egy 66 centiméter átmérőjű alagutat kell fúrni. A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a föld állaga nem stabil.

A bányatulajdonos San Esteban chilei cég azonban minden felelősséget hárít magáról, és nem tett még semmit a bányászok helyzetének javítása érdekében, mivel állítólag megfelelő eszköze és pénze sincs a mentési munkálatokra.

A vájárok megmentéséhez szükséges alagút fúrását így az állami Nemzeti Bányaipari Vállalat végzi majd 1,7 millió dolláros költségen. A chilei kormány a NASA-tól is segítséget kért, mivel a mélyben rekedt bányászok helyzete összehasonlítható a hónapokig űrállomásokon tartózkodó asztronautákéval. Az amerikai űrkutatási hivatal szakértői várhatóan jövő hét elején érkeznek meg a szerencsétlenség helyszínére.

Közben csütörtökön az egyik mélyben rekedt munkás családja pert indított a bányatulajdonos cég, valamint az állami tulajdonban lévő Nemzeti Földtani és Bányászati Szolgálat (Sernageomin) ellen.

Ez utóbbi kormányzati hivatal felel többek között a bányabiztonsági szabályozásért. A chilei igazságszolgáltatás a San Esteban tulajdonosait, Alejandro Bohnt és Marcelo Kemenyt felszólította arra, hogy a vállalat pénzéből különítsenek el 1,8 millió dollárt a várható kártérítési perekre.

A San Esteban ügyvédei ugyanakkor a hét elején azt nyilatkozták, hogy a San José-i bánya beomlása, és így a bevételek kiesése miatt a vállalat csődközeli állapotba került.