eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Feloldaná a szakminiszter az egészségügyi létszámstopot - de nem engedik neki

A mostaninál nagyjából ötezerrel több egészségügyi alkalmazottra lenne szükség a kórházak elfogadható működtetéséhez Romániában. Cseke Attila egészségügyi miniszter sürgeti az érvényben lévő létszámstop feloldását - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.

Emil Boc kormányfő és a kormány egyelőre hajthatatlan. A miniszterelnök úgy véli, hogy az egészségügyi létszámkorlát megszüntetéséhez újra kell tárgyalni a román gazdaság megsegítésére a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött 2009-es megállapodás feltételeit.

Boc szerint rövid időn belül legfeljebb ezer alkalmazott engedhető be a személyzeti gondokkal küzdő egészségügyi rendszerbe. A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a Cseke Attila egészségügyi miniszter által kezdeményezett alkalmazások előtt meg kell vizsgálni a romániai egészségügyi reform hatékonyságát és az ágazat szerkezeti átalakításának eddigi eredményeit.

Az egészségügyi tárca által szorgalmazott létszámbővítést egyelőre a gazdasági minisztérium is határozottan elutasította, habár az is felmerült, hogy a következő időszakban a romániai orvosok fizetését is feltétlenül növelni kell, másképp nem akadályozható meg az évről évre egyre súlyosabbá váló orvos-elvándorlás.

Az Új Magyar Szó összeállítása szerint Maros megyében 200 meglévő poszt betöltését tiltja az érvényben lévő rendelkezés. Marosvásárhelyen krónikus szakemberhiánnyal küzd az intenzív terápia, az idegsebészeti osztály, a sürgősségi ügyelet, az újszülött gyógyászat, és elengedhetetlenül szükség lenne altatóorvosok alkalmazására is.

A Maros megyei Egészségügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint jelenleg 6134 alkalmazottal működik a közellátás a térségben, a megfelelő színvonal biztosításához azonban további 244 szakember alkalmazására lenne szükség.

Nem jobb a helyzet Kolozsváron sem, ahol a 2-es számú nőgyógyászati klinikán a nélkülözhetetlen ápolószemélyzetnek alig fele áll a betegek rendelkezésére.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×