Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Feloldaná a szakminiszter az egészségügyi létszámstopot - de nem engedik neki

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mostaninál nagyjából ötezerrel több egészségügyi alkalmazottra lenne szükség a kórházak elfogadható működtetéséhez Romániában. Cseke Attila egészségügyi miniszter sürgeti az érvényben lévő létszámstop feloldását - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.

Emil Boc kormányfő és a kormány egyelőre hajthatatlan. A miniszterelnök úgy véli, hogy az egészségügyi létszámkorlát megszüntetéséhez újra kell tárgyalni a román gazdaság megsegítésére a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött 2009-es megállapodás feltételeit.

Boc szerint rövid időn belül legfeljebb ezer alkalmazott engedhető be a személyzeti gondokkal küzdő egészségügyi rendszerbe. A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a Cseke Attila egészségügyi miniszter által kezdeményezett alkalmazások előtt meg kell vizsgálni a romániai egészségügyi reform hatékonyságát és az ágazat szerkezeti átalakításának eddigi eredményeit.

Az egészségügyi tárca által szorgalmazott létszámbővítést egyelőre a gazdasági minisztérium is határozottan elutasította, habár az is felmerült, hogy a következő időszakban a romániai orvosok fizetését is feltétlenül növelni kell, másképp nem akadályozható meg az évről évre egyre súlyosabbá váló orvos-elvándorlás.

Az Új Magyar Szó összeállítása szerint Maros megyében 200 meglévő poszt betöltését tiltja az érvényben lévő rendelkezés. Marosvásárhelyen krónikus szakemberhiánnyal küzd az intenzív terápia, az idegsebészeti osztály, a sürgősségi ügyelet, az újszülött gyógyászat, és elengedhetetlenül szükség lenne altatóorvosok alkalmazására is.

A Maros megyei Egészségügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint jelenleg 6134 alkalmazottal működik a közellátás a térségben, a megfelelő színvonal biztosításához azonban további 244 szakember alkalmazására lenne szükség.

Nem jobb a helyzet Kolozsváron sem, ahol a 2-es számú nőgyógyászati klinikán a nélkülözhetetlen ápolószemélyzetnek alig fele áll a betegek rendelkezésére.