eur:
394.14
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vörös riasztás az újabb vulkánkitörés miatt - fotó!

Kitört szerdán a Kolumbia délnyugati részén emelkedő Galeras vulkán, s emiatt a kormány felszólított nyolcezer embert, hogy azonnal hagyja el a környéket, és költözzék az előkészített ideiglenes szállásokra.

A belügyminisztérium "vörös" riasztást adott ki, amivel kötelező evakuálás jár, de a szemtanúk szerint az emberek inkább behúzódtak az otthonukba, és ott várják, mi fog történni. A menedékhelyeken csak mintegy 300-an jelentek meg az első órákban. Sérülésekről vagy károkról nem érkezett jelentés.

A kitörésről itt láthat fényképet.

A fővárostól, Bogotától 700 kilométerre délnyugatra lévő, 4276 méter magas tűzhányóból hamu és gáz lövell a levegőbe. Ez Kolumbia egyik legnagyobb aktív vulkánja, legutóbb idén januárban tört ki, de tavaly is tízszer működésbe lépett.

Diego Gomez a pastoi Vulkanológiai és Szeizmológiai obszervatórium munkatársa szerint bármikor újabb kitörés várható - írja a Tűzhányó blog. A tűzhányó körül elkezdték a közel 8000 ember kitelepítését.

A Galeras azonban meglehetősen szeszélyes vulkán és nem mindig cselekszik úgy, ahogy várják. A múltban többször is előfordult, hogy közelgő kitörés veszélye miatt kitelepítettek embereket, de a kitörés nem következett be. Ezért sokan nem hajlandók elhagyni otthonukat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×