Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Terjed a háború: NATO-támaszpontot rohamoztak meg Afganisztánban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több ezer helybéli lakos szerdán megpróbált megrohamozni egy afganisztáni NATO-támaszpontot az ország északnyugati részén, miután tudomásukra jutott, hogy a szövetséges erők egyik tagja agyonlőtt egy afgán katonát. Afganisztán északi részére is átterjedt a háború - mondta az InfoRádiónak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

A spanyol belügyminiszterazt közölte, hogy egy afgán rendőr tüzet nyitott és megölte két spanyol kiképzőtisztjét, illetve tolmácsukat. Alfredo Pérez Rubalcaba szerint a spanyol katonák viszonozták a tüzet, és megölték az afgán rendőrújoncot.

Az incidens a Türkmenisztánnal határos Bádgesz tartomány székhelyén, Kalaji-Navban lévő, a spanyol erők irányítása alatt álló támaszpontnál történt, ahol afgán rendőrök kiképzése folyik. A történtek ellen tiltakozók tüzet nyitottak a támaszpontra - mondták el helyi lakosok.

A spanyolok viszonozták a feldühödött afgánok támadását, aminek következtében többen megsebesültek - derült ki az egyik tiltakozó helybéli elmondásából.

Afganisztán eddig viszonylag békés északi részére is átterjedt a háború - mondta az InfoRádiónak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette: az amerikai vezetés a napokban bejelentette, hogy módosulhat az iraki és afganisztáni csapatkivonás időpontja.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa