eur:
394.97
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Radicová: "Eddig csak monológok hangzottak el a Duna két partján"

A kettős állampolgárságról szóló magyar törvény megváltoztatását szorgalmazta a szlovák kormányfő egy német lapnak adott interjúban. Iveta Radicová, aki bemutatkozó látogatásra érkezett szerdán a német fővárosba, a Die Welt című lapnak kijelentette: a magyar-szlovák viszonyt csak dialógus útján lehet javítani.

Radicová szerint az utóbbi négy évben kialakult feszültséget az okozta, hogy a Duna két partján monológok hangzottak el, amelyek a média közvetítésével jutottak el a másik oldalra.

Mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung idézte, a szlovák miniszterelnök kijelentette: a kettős állampolgárságról szóló budapesti törvény más államokkal történt előzetes konzultáció nélkül lépett hatályba. Ráadásul Budapest figyelmen kívül hagyta a szlovák-magyar szerződésben rögzített eljárásmódot. Ezért szükség van egy olyan törvényre, amely kimondja, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvény Szlovákia területén nem érvényes.

A német tudósító közbevetésére, miszerint Pozsony már alkotott egy törvényt, amely megvonja a szlovák állampolgárságot a magyart is fölvevő polgáraitól, Radicová leszögezte: azt meg fogjuk változtatni, mert nem a polgárokat akarjuk büntetni. A budapesti törvény nem az ő ötletük volt. "Elegendő lesz annyi, hogy megszűnik a kettős állampolgárságról szóló magyar törvény területen kívüli hatálya".

Orbán Viktor ugyan nem ért ezzel egyet, "de megérti, hogy reagálnunk kell. Magyarországnak most van ideje arra, hogy törvényét a nemzetközi szabályokhoz igazítsa. A kettős állampolgárság nem jelent problémát nekünk, ilyennel több ország esetében is van dolgunk, de mindig a nemzetközi normákkal összhangban" - így Radicová.

A Die Welt újságírójának arra a megjegyzésére, hogy a magyar-szlovák vitában Európa kissé tanácstalanul és "kukán" viselkedik, a miniszterelnök kijelentette: a tagállamai közötti kapcsolatok kiéleződése esetén az Európai Uniónak egyfajta közvetítő szerepet kellene vállalnia. Ölbe tett kézzel várni, szemet becsukni, fület bedugni - ez megbosszulhatja magát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×