Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Óriási várakozások\": Sarkozy szerint egy éven belül aláírható a közel-keleti béke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A francia elnök szerint egy éven belül aláírható a közel-keleti békemegállapodás. Nicolas Sarkozy a francia nagykövetek szokásos évi értekezleten beszélt erről és külpolitikája más elemeiről szerdán.

"A közvetlen tárgyalások felújítása óriási várakozásokat, nagy reményeket kelt. Nem okozhatnak csalódást nekünk... Az 1967-es határok között létező, életképes, demokratikus palesztin állam létrejötte a palesztinoknak jog, Izraelnek garancia" - jelentette ki, hozzátéve, hogy lehetséges a békekötés Izrael és Szíria között is.

Két francia katona hétfői afganisztáni halála ellenére az államfő leszögezte, hogy a francia csapatok mindaddig a helyszínen maradnak a szövetségesekkel együtt, amíg szükség van rájuk. "Feladatunk a béke biztosítása, s ez nem függhet mesterséges határidőktől vagy a sajtó hangulatától" - mondta Sarkozy egyes kommentátorok túlzó borúlátására utalva. Azzal is indokolta az afganisztáni elkötelezettséget, hogy ha a helyzet romlik, "terrorista ív" jelenik meg a pakisztáni Kvettától Dél-Afganisztánon és Jemenen át Szomáliáig.

Az elnök Irán kapcsán ismét hangsúlyozta véleményét, hogy a szankciókra szükség van az atomfegyver gyártásának megakadályozásához. Sarkozy hangsúlyozta, hogy az iráni nukleáris programról szóló bármely megállapodás megkötése előtt konzultálni kell Irán szomszédjaival, mert tekintettel kell lenni az ő aggodalmaikra is.

Az európai témák közül az európai gazdasági kormányzatot emelte ki, amelyről "néhány hónappal korábban Franciaországot kivéve szinte tilos volt beszélni. Ma egész Európában mindenki elismeri, hogy ez nem csak szükséges, hanem lényeges is" - mondta.

A francia elnök szerint a világgazdasági növekedésre nagy veszélyt jelent a valuták árfolyamának szélsőséges ingadozása, ezért kiállt amellett, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszert megreformálva hozzák létre a kilengések megfékezésének eszközeit.