Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gombászkodnia kell az űrállomáson az orosz asztronautának

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gombásodik a Nemzetközi Űrállomás egyik legrégebbi modulja. Egy orosz asztronauta emiatt gombászással tölti szerdán az idejét. A moszkvai repülésirányítási központ szerint Fjodor Jurcsihin 4,5 órát tölt az orosz Zarja ellátóraktár-részlegben, mintát vesz a modul belső felületén és műszerein lévő lerakódásokról.

Az asztronautáknak azt kell meghatározniuk, hogy milyen biológiai károsodás érte az ISS-t az ott lerakodó különféle mikroorganizmusok és baktériumok miatt.

A fedélzeten tartózkodó űrhajósoknak különös figyelmet kell szentelniük a Zarja modulra elődeik gondatlansága miatt, akik ott tisztálkodtak, majd a panelekre rakták nyirkos törölközőiket és fehérneműjüket. Emiatt gombásodás kezdődött, és jelentős mértékben romlott a Zarja higiéniai-mikrobiológiai állapota. A hanyag űrhajósokat akkor "nagytakarításra" utasították, de azóta minden űrmissziónak gondosan ügyelnie kell a Zarja állapotára.

Az ISS-projektben részt vevő országok már majdnem egyetértésre jutottak az űrállomás élettartamának meghosszabbításáról 2020-ig vagy talán 2028-ig, de a véglegest döntést az űrbázis szegmenseinek, kiváltképpen a Zarja modulnak a műszaki állapotától függően hozzák meg.

A Zarját 1998-ban állították Föld körüli pályára, s egy hónapra rá csatlakoztatták hozzá az amerikai Unity modult. E két szekció képezte az ISS egyfajta alapbázisát.