eur:
394.17
usd:
370.23
bux:
65674.48
2024. április 19. péntek Emma

Betiltaná az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot egy szenátor

Marius Nicoara román liberális szenátor szerint be kell tiltani a Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, mert szerinte a szervezet és annak vezetője nem tartja tiszteletben Románia nemzeti szuverenitását, területi egységét, a jogrend és a demokrácia alapelveit - írja szerdai számában a Krónika című napilap.

A Kolozsváron megjelenő újság szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora bejelentette, hogy javasolni fogja egy bukaresti parlamenti bizottság felállítását, amely az EMNT és Tőkés László tevékenységét hivatott elemezni. "Az EMNT elnökének etnikai alapú autonómiáról szóló kijelentései támadások a román nemzetállam, Románia alkotmánya ellen, és arra uszítják a székelyföldi lakosságot, hogy vonuljon az utcára és tegyen meg bármit annak érdekében, hogy kivívja Székelyföld önrendelkezését" - nyilatkozta a szenátor. Nicoara szerint Tőkés nézeteit minden bizonnyal az Európai Parlament alelnöke által vezetett szervezet tagjai is osztják, ezért - mint mondta - az EMNT betiltását fogja követelni Bukarestben.

A lap emlékeztet arra, hogy a szenátor nem először támadja Tőkést, hiszen két héttel korábban bejelentette: levélben fordult Traian Basescu államfőhöz, amelyben arra kérte Románia első emberét, sürgősen hívja össze a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelső Védelmi Tanácsot (CSAT), ez utóbbi grémium pedig tárgyalja meg a magyar vezető politikusok - közöttük Tőkés László - kijelentéseit az etnikai alapú autonómiáról.

Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke a Krónikának elmondta: úgy tűnik, Marius Nicoara is a liberális párton belül megerősödni látszó nacionalista vonalat erősíti. Hozzátette: nevetséges, hogy egy személyt és egy szervezetet olyan nyilatkozatok miatt zaklatnak, amelyek tiszteletben tartják a törvényeket és az európai normatívákat - olvasható a Krónikában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×