Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Német szemét: vissza a feladónak!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brazília visszaküldött Németországba 22 tonna hulladékot, amelyet engedély nélkül vittek be a területére. A dél-amerikai állam a veszélyes hulladékok országhatárokat átlépő szállításának ellenőrzéséről és ártalmatlanításáról szóló Bázeli Egyezmény alapján feljelenti az érintett vállalatokat - közölte Fernando Marques, a brazíliai környezetvédelmi intézet szóvivője.

A szállítmányt már szombat este visszafordították Németországba Rio Grande do Sul városból, ahol egy vámellenőrzés során derült ki az igazság. A 22 tonna hulladékot szállító hajó Hamburg kikötőjéből futott ki.

A vámnyilatkozat szerint a rakomány újrahasznosításra és ipari alkalmazásra szánt műanyagot tartalmazott, ám az ellenőrzéskor kiderült, hogy háztartási hulladékról van szó. A hulladék exportálásáért felelős vállalat azt állítja, hogy a rakomány Csehországból származik.

A brazil hatóságok 668 ezer euró bírságot szabtak ki a szállítmányozó vállalatra és 177 ezret az importőrre.

Egy évvel ezelőtt Brazília 1400 tonna hulladékot küldött vissza Nagy-Britanniába ugyanezen ok miatt. "Hogy képesek egyes országok arról beszélni, hogy mindent megtesznek a környezet védelméért, miközben háztartási, vegyi és ipari hulladékukat szegény és fejlődő országokba küldik, hogy ott égessék el vagy temessék el azokat" - háborgott Carlos Minc akkori brazil környezetvédelmi miniszter.