Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ki tudtak volna jönni a chilei bányászok, ha lett volna létrájuk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A föld alatt rekedt 33 chilei bányász azért nem tudott időben a felszínre jutni, mert hiányzott egy mentőlétra - közölte kedden Laurence Golborne bányászati miniszter, miután beszélt a vájárokkal, akik augusztus 5-én rekedtek egy omlás alatt a San José-i réz- és aranybányában.

A bányatulajdonosok minden felelősséget elhárítottak magukról. A miniszter szerint az omlást követő két napon valamennyi bányászt ki lehetett volna menteni, ha a fő szellőzőakna mellett ott lett volna a létra, az omlás csak ezután tömte el véglegesen a kijáratot, elzárva a gyors menekülés lehetőségét. A hatóságok szerint a mentés így 3-4 hónapig is eltarthat a Santiagótól 800 kilométerre fekvő város bányájában.

A bányatulajdonos San Esteban chilei cég többször is elhárította a felelősséget magáról a baleset miatt. A bányában korábban "soha nem volt ilyen típusú katasztrófa, a dolgozók jól képzettek, és rendelkeztek biztonsági berendezésekkel egy ilyen jellegű eseménnyel szembeni védekezéshez" - közölte hétfőn az egyik bányatulajdonos, Alejandro Bohn.

A San José-i bányát 2007-ben bezárták egy baleset után, amelyben meghalt az egyik alkalmazott. Egy évvel később azután engedélyezték az újranyitását, hogy szavatolták: a szellőzőakna mellett fel lehet menni a felszínre.

Sebastian Pinera chilei elnök hétfőn bejelentette: munkacsoportot hoznak létre az új bányabiztonsági szabályozás kidolgozására.