eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ki tudtak volna jönni a chilei bányászok, ha lett volna létrájuk

A föld alatt rekedt 33 chilei bányász azért nem tudott időben a felszínre jutni, mert hiányzott egy mentőlétra - közölte kedden Laurence Golborne bányászati miniszter, miután beszélt a vájárokkal, akik augusztus 5-én rekedtek egy omlás alatt a San José-i réz- és aranybányában.

A bányatulajdonosok minden felelősséget elhárítottak magukról. A miniszter szerint az omlást követő két napon valamennyi bányászt ki lehetett volna menteni, ha a fő szellőzőakna mellett ott lett volna a létra, az omlás csak ezután tömte el véglegesen a kijáratot, elzárva a gyors menekülés lehetőségét. A hatóságok szerint a mentés így 3-4 hónapig is eltarthat a Santiagótól 800 kilométerre fekvő város bányájában.

A bányatulajdonos San Esteban chilei cég többször is elhárította a felelősséget magáról a baleset miatt. A bányában korábban "soha nem volt ilyen típusú katasztrófa, a dolgozók jól képzettek, és rendelkeztek biztonsági berendezésekkel egy ilyen jellegű eseménnyel szembeni védekezéshez" - közölte hétfőn az egyik bányatulajdonos, Alejandro Bohn.

A San José-i bányát 2007-ben bezárták egy baleset után, amelyben meghalt az egyik alkalmazott. Egy évvel később azután engedélyezték az újranyitását, hogy szavatolták: a szellőzőakna mellett fel lehet menni a felszínre.

Sebastian Pinera chilei elnök hétfőn bejelentette: munkacsoportot hoznak létre az új bányabiztonsági szabályozás kidolgozására.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×