eur:
392.82
usd:
366.21
bux:
66887.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Ennyit ért az al-Kaida spanyol túszainak szabadsága

A spanyol kormány összesen hétmillió euró váltságdíjat fizetett azért a két férfiért, akit tavaly novemberben Mauritániában ejtett túszul az Iszlám Magreb al-Kaidája terrorszervezet, és hétfőn visszanyerte szabadságát - jelentette kedden forrásmegjelölés nélkül az El Mundo című spanyol napilap.

A terrorszervezet követelte egy Mauritániában bebörtönzött tagjának szabadon bocsátását és 3,8 millió euró (5 millió dollár) váltságdíj kifizetését.

A lap szerint Madrid januárban közvetítőknek kifizette a 3,8 millió eurót, de azok ebből 2,3 milliót megtartottak maguknak. A kormány ezután áprilisban és májusban kifizetett még 3 millió eurót, 2,3 milliót az emberrablóknak, és 770 ezret a közvetítőknek.

Roque Pascalt és Albert Vilaltát, a spanyol Accio Solidaria szervezet két önkéntesét november óta tartották fogva a terroristák a Száhelben. Egyik társukat, Alicia Gamezt már márciusban szabadon engedték. A kormány egyik esetben sem említette, hogy váltságdíjat fizetett volna a túszokért. A csoport segélyt szállított a szegény falvaknak, amikor lecsaptak rájuk.

Az El País szerint az Iszlám Magreb al-Kaidája hétfőn hangfelvételen is megerősítette, hogy elengedte a spanyol önkénteseket, mert "követeléseik egy részét teljesítették".

A terrorszervezet hangsúlyozta, hogy Franciaország a jövőre nézve levonhatja a következtetéseket a cseréből, amely egyértelműen azt jelenti, hogy "lehet ésszerűen bánni" a mudzsáhedekkel.

Az Iszlám Magreb al-Kaidája júliusban megölt egy francia segélymunkást, a 78 éves Michel Germaneau-t, mivel francia és mauritániai csapatok megtámadták egyik bázisukat, azt remélve, hogy ki tudják szabadítani a betegeskedő férfit.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×