eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Bármikor lecsaphatnak a tálibok a magyar békefenntartókra

Viszonylag nagy ellenálló erők állhattak készenlétben, amikor megtámadták hétfő hajnalban Afganisztán Baglán tartományában a magyar konvojt - véli a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem adjunktusa. Magyar István figyelmeztetett: mindig fel kell készülni arra, hogy konvojokat, táborokat vagy járőröket támadhatnak meg a tálibok.

Az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban szűk, egyirányú utak vannak a magaslatok között, ami lehetőséget ad arra, hogy elbújva meg lehessen figyelni a konvojok mozgását, és azt, milyen biztosítás mellett közlekednek - mondta az InfoRádiónak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Szárazföldi Műveleti Tanszékének egyetemi adjunktusa. Hétfőn hajnalban ezen a területen érte támadás a magyar konvojt, amelyben egy magyar katonanő meghalt, két társa pedig megsebesült.

Magyar István szerint elképzelhető, hogy a támadók folyamatosan megfigyelték a bázis és az egyéb ellátó pontok közötti összekötő utat, de az is lehetséges, hogy előkészítették a robbanóanyagot, és várták, hogy arra haladjon egy konvoj.

Napokig vagy akár hetekig is eltarthat, amíg felszámolják a nagy tálib erőt, amely a támadást intézte hétfőn - emelte ki az egyetemi adjunktus, aki szólt arról is, ilyen esetekben helikoptereket is bevetnek, és a levegőből is támogatják a szárazföldi csapatokat. Hangsúlyozta azt is, hogy a tálibok jó helyismerettel rendelkeznek, ezt kihasználva el tudnak rejtőzködni, vagy a szövetséges csapatok mögé kerülve újabb támadást intézni.

Magyar István közölte: mindig fel kell arra készülni, hogy konvojokat, táborokat vagy járőröket támadhatnak meg a tálibok, akiket ebbe a térségbe szorítottak át délről.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×