Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bármikor lecsaphatnak a tálibok a magyar békefenntartókra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Viszonylag nagy ellenálló erők állhattak készenlétben, amikor megtámadták hétfő hajnalban Afganisztán Baglán tartományában a magyar konvojt - véli a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem adjunktusa. Magyar István figyelmeztetett: mindig fel kell készülni arra, hogy konvojokat, táborokat vagy járőröket támadhatnak meg a tálibok.

Az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban szűk, egyirányú utak vannak a magaslatok között, ami lehetőséget ad arra, hogy elbújva meg lehessen figyelni a konvojok mozgását, és azt, milyen biztosítás mellett közlekednek - mondta az InfoRádiónak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Szárazföldi Műveleti Tanszékének egyetemi adjunktusa. Hétfőn hajnalban ezen a területen érte támadás a magyar konvojt, amelyben egy magyar katonanő meghalt, két társa pedig megsebesült.

Magyar István szerint elképzelhető, hogy a támadók folyamatosan megfigyelték a bázis és az egyéb ellátó pontok közötti összekötő utat, de az is lehetséges, hogy előkészítették a robbanóanyagot, és várták, hogy arra haladjon egy konvoj.

Napokig vagy akár hetekig is eltarthat, amíg felszámolják a nagy tálib erőt, amely a támadást intézte hétfőn - emelte ki az egyetemi adjunktus, aki szólt arról is, ilyen esetekben helikoptereket is bevetnek, és a levegőből is támogatják a szárazföldi csapatokat. Hangsúlyozta azt is, hogy a tálibok jó helyismerettel rendelkeznek, ezt kihasználva el tudnak rejtőzködni, vagy a szövetséges csapatok mögé kerülve újabb támadást intézni.

Magyar István közölte: mindig fel kell arra készülni, hogy konvojokat, táborokat vagy járőröket támadhatnak meg a tálibok, akiket ebbe a térségbe szorítottak át délről.

Hanganyag: Szépvölgyi István