Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átfogó együttműködésre készül Kína és a Dél-afrikai Köztársaság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Átfogó stratégiai együttműködés alapjait rakta le kedden Pekingben Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök és Jacob Zuma dél-afrikai államfő.

A két vezető 38 kétoldalú, politikai és gazdasági témájú egyezménnyel mélyíti el országaik kapcsolatát egymással - közölte a Hszinhua kínai hírügynökség.

A világ második, és Fekete-Afrika legnagyobb nemzetgazdasága az energia, bányászat, pénzügyek és a közlekedési hálózat terén fejleszti együttműködését. A kínaiak dél-afrikai gazdasági szerepvállalása eddig a bányászatra és a pénzügyi szektorra korlátozódott, Zuma azonban egy gazdasági fórumon további befektetésekre ösztönözte ázsiai tárgyalópartnereit.

Értesülések szerint a kínai vasúttársaság nagy sebességű vonatot, szuperexpresszt építene Dél-Afrikában egy 400-500 kilométeres nyomvonalon. A befektetés értékét 30 milliárd dollárra becslik. A The Wall Street Journal szerint a tárgyalásokon szó volt egy atomerőmű létrehozásáról is.

Zuma - aki először tartózkodik Kínában államfői minőségében - kedden kezdte meg háromnapos látogatását a kelet-ázsiai országban. Az elnök szerdán Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfővel és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) elnökhelyettessel találkozik majd, később pedig ellátogat a sanghaji világkiállításra is. Zumát korábban nem látott létszámú, üzletemberekből és politikusokból álló delegáció kíséri.

A két ország 1998-ban lépett diplomáciai kapcsolatra egymással. Kína 2008-ban vált a Dél-afrikai Köztársaság elsőszámú gazdasági partnerévé. A két fél közötti kereskedelem a gazdasági válság ellenére 2 százalékkal nőtt 2009-ben, csaknem 120 milliárd randra (12,9 milliárd euró).