Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Steinmeier átmenetileg visszavonul a politikától

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) alsóházi frakcióvezetője átmenetileg visszavonul a politikától, hogy beteg feleségével törődhessen.

A döntést maga Frank-Walter Steinmmeier jelentette be hétfőn Berlinben. Közleménye szerint vesebeteg feleségét akarja ápolni, illetve egyik veséjét a súlyos beteg asszonynak adományozni. A politikus azzal számol, hogy október folyamán ismét pártja rendelkezésére fog állni, és folytatni tudja a politikai munkát.

Távolléte idejére egyik helyettese, Joachim Poss veszi át a szociáldemokrata frakció vezetését a parlamentben.

Steinmeier volt az SPD kancellárjelöltje a tavaly szeptemberi országos választásokon. A voksolás a kereszténydemokrata CDU sikerét hozta, a szociáldemokraták - négyévi nagykoalíciós kormányzás után - ellenzékbe kényszerültek.

Steinmeier a hét végén kisebbségbe került a párt vezetőségén belül azzal az álláspontjával, hogy az SPD tartson ki a nyugdíjkorhatár 67 évre történő fokozatos fölemelése mellett. A többség Sigmar Gabriel pártelnök véleményét támogatta, aki ellenzi a tervezett intézkedést, noha arra 2007-ben - még koalíciós pártként - a szociáldemokrata párt is áldását adta.

Az új álláspont értelmében a korhatár fokozatos emelését nem 2012-ben, hanem csak 2015-ben szabadna elkezdeni. Ráadásul csak abban az esetben léphetne hatályba, ha a 60-64 éves korosztály tagjainak legalább a fele tb-járulékköteles munkakört tölt be. Ma ez az arány mindössze 25 százalék Németországban.