Dengue-járvány miatt mozgosítják a hadsereget a Francia Antillákon

InfoRádió / MTI
2010. augusztus 23. 11:36
Hétfőtől kezdve készültségben van a Francia Antillák hadserege: a katonákat a dengue-láz elleni küzdelemben vetik be.

A fertőző betegséget szúnyogok terjesztik, és eddig legkevesebb 13 haláleset történt február óta a francia fennhatóságú szigeteken.

"Meg kell birkóznunk a járvánnyal" - mondta Loic Raffaelli tengernagy, miután a francia hatóságok életbe léptettek egy akciótervet, amely a hadseregnek is szerepet szán a betegség elleni küzdelemben.

A hivatalos adatok a fertőzés elharapódzását mutatják: augusztus első hetében 4100, míg a másodikban 3700 ember betegedett meg Guadeloupe szigetén a dengue-lázzal. Martinique szigetén az ugyanerre vonatkozó statisztika 3400 és 4160. A járvány kitörése óta összesen 33 ezer esetet regisztráltak Guadeloupe-on, míg Martinique-on 25600-at.

A hadsereget főleg az iskolaépületekben vetik majd be: az új tanév előtt szükség van a szúnyogirtásra és a lárvatelepek elpusztítására. A beavatkozást Martinique déli részén kezdik meg, ugyanis innen indult útjára a járvány.

A dengue-láz egyes fajtái halálosak is lehetnek. A francia közigazgatás alá tartozó Guadeloupe-on, Martinique-on és Guyanán nem volt ismeretlen a betegség, de 2005 óta szokatlan méreteket öltött.