eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Árkartell-gyanúsak az orosz állami gyógyszerbeszerzések

Áralkukra, valamint a szállítók közötti árkartellekre gyanakszik Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes az állami gyógyszer-beszerzésre kiírt pályázatok területén, a minisztérium és a legnagyobb szállítók között - jelentette a Kommerszant című orosz lap.

Az egészségügyi és társadalmi fejlesztési minisztérium az elemzők szerint összesen 31,1 milliárd rubel értékű gyógyszer beszerzésére kötött szerződést - alku nélkül. (1 rubel = 7,21 forint).

A főhatóság a gyógyszerek legnagyobb állami megrendelője: tavaly 34,4 milliárd rubel értékben vásárolt készítményeket, míg az összes állami beszerzés értéke 133 milliárdot tett ki. A többi állami vásárlás a régiók útján zajlik.

A kormány a legnagyobb szállítókat is árkartellel gyanúsítja, s felételezi, hogy ezért nem csökkentek a tárgyalások során a maximális árak.

A tanulmány készítői szerint a minisztérium a következő módszert követte: több cég beadta a pályázaton való részvételhez szükséges papírokat, de a tulajdonképpeni tárgyaláson képviselőik nem jelentek meg, s a főhatóság az egyetlen megjelent cég emberével kötötte a szerződést alku nélkül, az indító áron.

A másik módszer az, hogy a minisztérium kizárja a versenyből azokat a vállalatokat, amelyek nem hajlandók részt venni az áralkuban.

Minderre a lap, amely rendelkezik a vizsgálatról készült jelentéssel, konkrét példákat is hozott.

A miniszterelnök-helyettes utasította a versenyhivatalt a felmerült kérdések tisztázására, a hivatal az ügyészséggel közösen tanulmányozza a dokumentumokat.

Az áprilisi vizsgálatot során a hét legdrágább készítményre vonatkozó versenytárgyalás iratait nézték át, miután a minisztérium ezekre költötte a pénz mintegy felét.

Tavaly ezekre 32,2 milliárdot adtak ki, s az elemzők kimutatták, hogy 2008-ban és 2009-ben a költségvetés megtakarítása a korlátozott számú résztvevővel tartott versenytárgyalások során mindössze 1-3 százalék volt, míg az önkormányzati vásárlásoknál 6 százalékot tett ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×