eur:
393.53
usd:
368.08
bux:
66455.06
2024. április 25. csütörtök Márk

Romák kiutasítása: Párizs intézkedéseit védik diplomaták

Martin Raikov párizsi bolgár nagykövet szerint nem kellene feleslegesen túldramatizálni a romák kiutasítását Franciaországból. XVI. Benedek pápa ugyanakkor burkoltan bírálta vasárnapi Úrangyala imádságában a romák Franciaországból való kiutasítását.

"Elfogadhatatlannak tartom ennek a teljesen megszokott gyakorlatnak az alaptalan és művi felnagyítását" - mondta Raikov a bolgár rádiónak, hozzátéve, hogy az intézkedések csak korlátozott számú embert érintenek.

"Az Európai Unió egyik tagországa számára, amilyen Franciaország is, mi sem természetesebb annál, mint hogy megpróbálja betartatni törvényeit és az európai normákat" - folytatta a diplomata.

A szófiai olasz és francia nagykövet - Stefano Benazzo és Etienne Poncins - a bolgár ellenzéki napilapban, a Segában válaszolt szombaton azokra a kifakadásokra, amelyek a második világháborús tömeges deportálásokhoz hasonlították a romák kiutasítását. A két diplomata szerint az ilyen kijelentések "nemcsak sértőek, de nevetségesek is".

A bolgár média általánosságban nem bírálja Sarkozy intézkedéseit, a legnagyobb bolgár napilap, a Trud például burkoltan igazat adott Párizsnak pénteki számában. "Franciaország kétségkívül demokrácia, de egyben egy erős állam is; ezzel szemben Bulgária tehetetlenül tűri gettók létezését, amelyek kívül állnak az állam felügyeletén" - kritizálta a Trud a bolgár kormányt.

Bulgáriába pénteken este érkezett meg a Franciaországból kiutasított romák első csoportja, 13 fő. További 11 ember szerdára várható, 9 pedig szeptember 10-én érkezik majd az országba - mondta Vesszela Cserneva bolgár külügyminisztériumi szóvivő. Szeptember második felében még többen térnek haza, de számuk összesen nem fogja meghaladni az ötvenet.

Az Európai Unióhoz 2007-ben csatlakozott Bulgária és Románia állampolgárai tanulmányi vagy munkavállalásra jogosító vízum hiányában nem tartózkodhatnak három hónapnál tovább Franciaországban.

A nemzetközi bírálatoknak fittyet hányva Franciaország eddig több mint 200 romát küldött haza, miután megkezdték Nicolas Sarkozy francia elnök illegális cigánytelepekre vonatkozó intézkedéseinek életbe léptetését.XVI. Benedek pápa ugyanakkor burkoltan bírálta vasárnapi Úrangyala imádságában a romák Franciaországból való kiutasítását. Emlékeztette a katolikusokat arra, hogy kötelességük elfogadni minden embert, tekintet nélkül származására.

Az egyházfő Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján francia zarándokok előtt kijelentette: "A mai napra rendelt liturgia emlékeztet bennünket arra, hogy az (Atya) minden embert meghívott az üdvösségre. De emlékeztet bennünket arra is, hogy el kell tudnunk fogadni az emberek természetes különbözőségét, hiszen Jézus egybehívott mindenféle nemzetiségű és nyelvű embereket" - mondta a pápa.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×