eur:
393.92
usd:
369.26
bux:
65822.65
2024. április 23. kedd Béla

A tengerből nyernék az ivóvizet Ausztráliában

Sólepárló üzemeket épít Ausztrália öt legnagyobb városa, hogy tengervízzel pótolja a vízhiányt a száraz ötödik kontinensen.

Adelaide-ben már decemberben üzembe akarják helyezni az első sólepárló üzemet, példáját Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth is követi. Így összesen 12 millió ember, Ausztrália lakosainak több mint fele remél több vizet a sólepárlás révén. Bár idén már ismét volt újra csapadék, nem akarják az ivóvíz mennyiségét az időjárás szeszélyességétől függővé tenni.

Az üzemek a nagyvárosok ivóvízszükségletének egyharmad részét adják majd. A költségek hatalmasak. Az egyik dél-ausztráliai üzem mintegy 1,2 milliárd euróba (335 milliárd forint) kerül, az összes tervezett üzem 9 milliárd euró (2500 milliárd forint) lesz.

Maga az eljárás is igen drága és nagyon sok áramot fogyaszt - zúgolódnak környezetvédők. Az adelaide-i üzemben 1000 liter víz előállításához 4,5 kilowattóra áram szükséges.

Mauro Farinola, a helyi vízügyi hatóság szakembere elmondta: a tengerparttól másfél kilométernyire szívják fel a vizet, amely azután egy alagúton keresztül jut az üzembe. A lepárlás teljes folyamata fél óráig tart, utána kész is az ivóvíz. A magas sótartalmú vizet és egyéb üledékeket pedig ugyanezen az úton juttatják vissza a tengerbe mintegy ezer méternyire a parttól.

"Az egészben az a legironikusabb, hogy ezek az üzemek növelik a környezetszennyezést, és ily módon csak felerősödnek azok a problémák, amelyek miatt ezeket az üzemeket felépítik - hangoztatta James Hitchcock, a "Friends of Earth" környezetvédelmi csoport tagja. Bár Ausztráliában nagyon jó lehetőségek vannak szél és geotermikus energia használatára, az energia nyolcvan százalékát mégis szénerőművek állítják elő, mivel az gazdaságosabb - tette hozzá.

Környezetvédelmi szervezetek szerint az esővíz és a szennyvíz környezetbarát újrafelhasználása pótolhatná a vízhiány nagy részét. Az ausztrál lakosságot pedig vízspórolásra kellene szoktatni - érvelnek. Vízgazdálkodási szakemberek szerint a sólepárlás az egyetlen megoldás, amely nem függ az időjárástól.

Az árat a fogyasztók fogják megfizetni. Adelaide-ban a vízfogyasztás ára a következő öt évben megduplázódik majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×