Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Észa-Koreáért dobog a lelkész szíve - őrizetbe vették

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Õrizetbe vettek pénteken egy dél-koreai lelkészt, aki illetéktelenül tartózkodott hetven napig Észak-Koreában - közölték a dél-koreai hatóságok. A félsziget egyesítéséért küzdő Han Szang Rjolt a hadsereg által őrzött panmindzsoni átkelőnél vették őrizetbe. Panmindzsonban írták alá a két ország közötti fegyverszünetet 1953-ban.

A férfi a dél-koreai aktivisták azon kicsi, de annál hangosabb csoportjához tartozik, amely szimpatizál Phenjannal. Han ellen eljárást is indíthatnak Dél-Korea biztonsági törvényének megsértése miatt, amely büntet mindenfajta Észak-Korea-barát megnyilvánulást. A lelkészre akár hét év börtön is várhat.

Észak-koreai tartózkodása alatt Han azzal gyanúsította meg a szöuli kormányt, hogy saját maga süllyesztette el a Cshonan korvettet márciusban. A hadihajót egy nemzetközi vizsgálóbizottság szerint észak-koreai torpedó találta el. A lelkész szemére vetette Ri Mjong Bak elnöknek, hogy a múltban többször is visszautasította Phenjan közeledését, és az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatokkal növeli a feszültséget a térségben.

A dél-koreaiaknak hatósági engedélyre van szükségük ahhoz, hogy Észak-Koreába utazhassanak, mivel a két állam jogilag még mindig háborúban áll egymással. Dél-Koreai tisztségviselők szerint Han látogatását nem engedélyezték. A lelkész állítólag Kínából szökött át a kommunista államba június 12-én.