Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Azonosították a fejlövéssel fenyegetőző szabadkai rendőrt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Politikai ügy lett a múlt heti szabadkai incidensből: a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke úgy érzi, a párt a sértettje az agresszív rendőri fellépésnek, mert az ő plakátjaikat ragasztgatták - közölte az Index.

Sikerült azonosítani azt a rendőrt, aki a múlt héten fejbelövéssel fenyegette meg a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistáit Szabadka központjában -  írta az index.hu a Magyar Szó című vajdasági napilap cikke nyomán.

A plakátoló fiatalokat tanúként hallgatták ki, a sértett a VMSZ. Még nem dőlt el, hogy fegyelmit vagy büntetőeljárást indítanak-e a rendőr ellen. Ha bűnvádi eljárásra kerül sor, akkor az ügyész vádemelésétől függ a kiszabható büntetés nagysága. Fegyelmi eljárás esetén a rendőrt pénzbírság kifizetésére kötelezhetik, és esetleg el is bocsáthatják.

Pásztor István, a VMSZ elnöke szerint a párt azért sértett a történetben, mert az általuk szervezett rendezvény plakátjait ragasztották ki, amikor az incidens történt. "Ha az eljárás folyamán bebizonyosodik, hogy valóban bűncselekmény történt, akkor az elkövetőnek, vagy az elkövetőknek méltó büntetésben kell részesülniük" - mondta a politikus.

Az aktivisták a Szent István-napi ünnepség plakátjait ragasztgatták, amikor megállt mellettük egy járőrkocsi, az autóban ülő rendőr igazoltatta őket. Közben egy civil autó is érkezett, amiből egy másik rendőr szált ki. "Az utólag érkező rendőr odaszólt társának, hogy állítson bennünket a falhoz, és nyisson ránk sortüzet. A másik erre nem reagált" - idézte fel a történteket Agárdi Gábor, az egyik aktivista.

Állítása szerint a civil kocsival közlekedő rendőr így folytatta: "Mit gondoltok, hol vagytok? Nem ragaszthattok mindenhol plakátot, ahol feláll a faszotok. Most azonnal bevihetnélek benneteket az őrsre, és ott agyonlőhetnélek benneteket. Szerbia egy jogállam, a törvény országa, szedjétek le azonnal a plakátokat!"