eur:
393.5
usd:
366.87
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Francia kórházakban szűrik a rettegett szuperbaktériumot

Hamarosan minden külföldi egészségügyi intézményből francia kórházba átkerült betegnél ellenőrizni fogják, hogy nem fertőzte-e meg őket az új NDM-1 szuperbaktérium. Amely ellen egyelőre hatástalanok az ismert antibiotikumok.

Patrice Nordmann, a francia Országos Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet professzora a francia hírügynökségnek telefonon elmondta, hogy a francia egészségügyi hatóságok rövid időn belül elrendelik a szűrővizsgálatot. Mint beszámolt róla, kutatócsoportja már kifejlesztette az NDM-1 kórokozók kimutatásához szükséges tesztet.

A tavaly azonosított, Újdelhi metallo-béta-laktamáz-1 (NDM-1) elnevezésű, szinte minden antibiotikummal szemben ellenálló gént tartalmazó szuperbaktériumról a múlt héten adtak hírt brit tudósok a The Lancet Infectious Diseases című folyóiratban.

Tudományos munkájukban arra figyelmeztettek, hogy a gént olyan brit betegekben találták meg, akik "egészségügyi turizmus" keretében Dél-Ázsiában kezeltették magukat. Mint hangsúlyozták: a szuperbaktérium-fertőzés ezen a módon gyorsan elterjedhet akár az egész világon is.

Az indiai illetékesek határozottan visszautasították a tanulmány állításait - súlyosan nehezményezték a gén elnevezését is -, és azt állították, hogy a tanulmány szerzői egyszerűen be akarták sározni az indiai egészségügyi ellátást.

Az "egészségügyi turisták" főleg az olcsó kozmetikai, meddőséget kezelő és nyílt szívműtétek miatt utaznak egyre nagyobb számban Dél-Ázsiába.

Az NDM-1 első ismert halálos áldozatáról pénteken brüsszeli illetékesek számoltak be. A belga férfi, aki Pakisztánban került kórházba, mivel egy autóbaleset során megsérült a lába, hazaszállítása után hunyt el egy kórházban.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×