eur:
395.68
usd:
366.57
bux:
65672.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Csaknem negyedmillió autót hív vissza a General Motors

Felülvizsgálatra visszahív 243.403, különböző típusokhoz tartozó járművet a General Motors a biztonsági öv esetleges hibája miatt. Főként az Egyesült Államokban forgalmazott járművekről van szó, de az érintett típusokból - a Chevrolet Traverse, a Buick Enclave, a GMC Acadia és a Saturn Outlook 2009-2010-es évjáratai - Mexikóban, Kanadában, Kínában és Szaúd-Arábiában is került forgalomba.

A nemrégiben még súlyos pénzzavarban lévő General Motors a napokban már a második nyereséges negyedévről számolt: adózott eredménye 1,3 milliárd dollár lett, az elsőben 865 millió volt, ezt megelőzően utoljára 2007 második negyedévében tudott profitot termelni a vezető amerikai autógyártó. Egy évvel ezelőtt az összeomlás szélén álló GM-nek még 12,9 milliárd dollár volt a vesztesége.

Az európai érdekeltség, az Opel azonban még gyengélkedik: üzemi szinten 160 millió dollár (123,8 millió euró) volt a vesztesége a második negyedévben. Mindamellett a helyzet javulóban van, mert az idei év elején még 477 millió dollár volt a vesztesége, tavaly az utolsó negyedévben 799 millió.

A GM az idén már több mint 3 millió, tavaly 2,2 millió autóját volt kénytelen visszahívni az Egyesült Államokban. A többi amerikai autógyár hírneve sem makulátlan. A Chrysler több százezer autó visszarendeléséről, a Ford pedig tavaly ősszel történetének legnagyobb, 4,5 milliós visszahívásáról döntött.

Az amerikai autóipari és szövetségi ellenőrző hatóságok a Toyota körüli botrányok miatt különösen szigorúan lépnek fel a biztonsági meghibásodások ügyében. A Toyota tavaly ősz óta világszerte több mint 8 millió autóját rendelte vissza különféle meghibásodások, köztük a gázpedál beragadásának kockázata miatt.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×